Nieuws23 nov '12 20:11Aangepast op 23 nov '12 22:59

Griekse hoop: oplossing dichtbij

Auteur: Pieter van den Akker

Het IMF heeft zijn eis aan Griekenland over de toekomstige staatsschuld laten varen. Het land heeft nu nog een gat van slechts 10 miljard euro, dat opgevuld moet worden.

Dat zei de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras vrijdag. Het IMF zou volgens Stournaras bereid zijn om te accepteren dat de Griekse staatsschuld 124 procent van het bruto binnenlands product zal gaan bedragen in 2020.

Eerder drong het IMF aan op een sanering van de schulden tot een norm van 120 procent van het bbp over zeven jaar.

Akkoord ontkend
Bronnen betrokken bij de gesprekken tussen de ministers van Financiën en het IMF meldden echter dat het financieringsgat nog veel groter is dan Griekenland suggereert. Ook ontkennen deze bronnen dat een akkoord tussen de Europese Unie en het IMF dichtbij is.

De Europese ministers van Financiën zijn al akkoord met een plan om de Griekse schuld terug te dringen tot 130 procent van het bbp in 2020. ,,Dat laat een gat over van 5 tot 6 procent van het bbp, ongeveer 10 miljard euro'', zei de minister.

'ECB ziet af van 9 miljard'
Volgens andere bronnen binnen het Griekse ministerie van Financiën zal de ECB mogelijk afzien van 9 miljard euro aan rendement op Grieks staatspapier als onderdeel van een plan om de schuld van Griekenland houdbaar te maken. De internationale geldschieters van Griekenland zouden ook nadenken over verlaging van de rente en verlenging van de looptijd van Griekse staatsleningen. Ook een plan om de Griekse regering 10 miljard euro aan staatspapier met korting te laten terugkopen, zou op tafel liggen.

Beheersbaar
De ministers van Financiën van de eurozone konden begin deze week geen overeenstemming bereiken voor de uitbetaling van de volgende tranche van de noodhulp aan Griekenland. Onder meer Nederland eist dat de schuld van Griekenland op een beheersbaar niveau komt. Maandag komen de ministers opnieuw bij elkaar om te praten over Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen