Nieuws6 jun '12 15:28Aangepast op 6 jun '12 17:43

Jolande Sap lijsttrekker GroenLinks

Auteur: Thijs Baas

Jolande Sap is met 84 procent van de stemmen verkozen tot lijsttrekker van GroenLinks voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

De uitkomst van de lijsttrekkersverkiezing werd woensdagmiddag bekendgemaakt in de Pulchri Studio in Den Haag. Sap kreeg uiteindelijk 12242 stemmen (84,08 %), Dibi 1764 (12,12 %). Bijna 57 procent van de GL-leden bracht zijn stem uit.

Sap nam nauwelijks twee jaar geleden vrij geruisloos het fractievoorzitterschap over van de vertrokken Femke Halsema. Na dat voortvarende begin kreeg het imago van Sap een flinke deuk toen de GroenLinks-fractie tegen de zin van de eigen achterban akkoord ging met verlenging van de Kunduz-missie.

Één speech
Voor Sap lag een overwinning voldoende in de rede om maar één speech gereed te hebben. In geval van een nederlaag had ze wat geïmproviseerd, zegt ze tegen politiek verslaggever Hans Verbeek. Ze kijkt heel tevreden terug op de debatten. "Dat waren mooie avonden, waarbij ik ook merkte dat de leden echt genoten van het inhoudelijke debat."

"We hebben een aantal accentverschillen in de stijl duidelijk kunnen maken", zegt Sap, die niet bang is dat de lijsttrekkersverkiezing de partij heeft geschaad. "Ik merk dat het in de partij een heleboel enthousiasme heeft losgeweekt om aan de campagne te beginnen en er hard voor te gaan werken."

Enthousiasme
Dat heeft GroenLinks ook hard nodig, realiseert Sap zich. "We moeten van ver terugkomen, maar met zo veel enthousiaste leden die er zo hard voor willen gaan en met zo'n duidelijke ondersteuning voor de realistische linkse koers die mij voor ogen staat ben ik ervan overtuigd dat we een fantastische campagne van gaan maken."

En het zou goed zijn als Tofik Dibi daar een belangrijke rol in speelt, maar het is nog te vroeg om een tweede plek op de lijst te claimen. "Volgens mij weet Tofik net als ik dat we een democratische partij hebben. Daar heeft hij juist op een hele mooie manier op ingespeeld en nu is het aan de leden om de verdere lijst te gaan bepalen."

Uitgesproken
Tijd voor eensgezindheid dus, en dat zal volgens Sap geen probleem zijn. "De leden hebben zich heel duidelijk uitgesproken. Er ligt een ruim mandaat om door te gaan op de weg die we hebben ingeslagen. Dat zullen we in ons programma laten zien. We willen grotere stappen naar verduurzaming en daarin de route van Duitsland en Denemarken volgen."

Splijtzwam
Volgens politiek analist Martijn van der Kooij heeft Dibi niet het goede moment uitgekozen voor zijn kandidatuur, nadat Jolande Sap de partij met het Kunduz-akkoord juist in een flow leek te leiden. "Hij zat niet in de goede flow. De meeste mensen voelen wel aan dat dit iemand is met heel veel ambities, maar die nu als een soort splijtzwam heeft gefungeerd."

Dibi keert als het aan hemzelf ligt ondanks zijn nederlaag graag terug in de Tweede Kamer. "Het is aan de commissie om te bepalen of dat op twee is.'' Dibi zei dat Sap met de "zeer overtuigende, bijna Oost-Europese overwinning'' een stevig mandaat van de leden heeft.

Toch zijn volgens Van der Kooij interne voorzittersverkiezingen een goede zaak. "Het is natuurlijk heel raar dat we in Nederland geen traditie hebben dat mensen door de leden gekozen worden. We leven in een democratie en doen net of het een heel nieuw fenomeen is. Ik vind dat alle partijen dat eigenlijk gewoon zouden moeten willen. Als dat een beetje vervelend bijtrekt, trekt dat wel weer bij."

Weinig vertrouwen
In een peiling onder haar eigen achterban krijgt Sap overigens geen voldoende: bij een onderzoek van Peil.nl naar het vertrouwen in de lijsttrekkers moest Sap het doen met een 5,8. Geen enkele lijsttrekker scoort zo laag onder de eigen kiezers.

Aan de verkiezing van de lijsttrekker gingen drie debatten vooraf, waarin beide kandidaten elkaar meer op stijl dan op inhoud onderscheidden. Wel bleek Sap aanzienlijk enthousiaster over het eind april bereikte Kunduz-akkoord dan haar opponent Dibi, die vindt dat het verhaal van GroenLinks "fundamenteel anders'' is dan het begrotingsakkoord.

Favoriet
Sap was ook twee weken geleden al de uitgesproken favoriet van de GroenLinks-kiezers, in een onderzoek van EenVandaag onder vierhonderd ondervraagden. Bovendien kwam ze uiteindelijk als winnaar uit de drie lijsttrekkersdebatten, hoewel Dibi met zijn vernieuwingsdrang op velen een verfrissende indruk maakte.

Klik hier voor de analyse van politiek analist Martijn van der Kooij.

Gerelateerde artikelen