Nieuws14 mei '12 11:44Aangepast op 16 mei '12 16:52

Wilders geen optie voor Van Haersma Buma

Auteur: Thijs Baas

Door de recente ervaringen sluit CDA-lijsttrekkerskandidaat Sybrand van Haersma Buma de PVV van Geert Wilders uit als coalitiegenoot na de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Buma vindt de PVV geen geloofwaardige coalitiepartner. "Doordat ik na zeven weken in het Catshuis gemerkt heb dat je een akkoord kunt hebben en dat uiteindelijk toch weer niet krijgen. Ik begin de volgende keer in de wetenschap dat hij op het laatste dag gewoon kan zeggen; 'nou ja, sorry, toch maar niet'. Het pakket, zíjn pakket, lag klaar. Het was ook niet bíjna klaar, het wás klaar. En toen durfde hij het niet uit te leggen en dat is dus wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar."

Maar alle partijen die zich constructief opstellen ontvangt het CDA met open armen. "Ieder partij die dat met mij wil, is mijn partner. Ik vind dat de PvdA daarbij zou horen, bij dat rijtje. Doordat Samsom niet meedeed aan dat lente-akkoord, is hij buiten die orde gaan staan en dat vind ik een groot risico."

Streepje voor
De vijf partijen van de Kunduz-coalitie hebben wat Buma betreft wel een streepje voor. "Dat zijn partijen die allemaal hebben laten zien dat ze bereid zijn ook moeilijke beslissingen te dragen en dat moet je doen, wil je Nederland verder helpen. We kunnen dat niet alleen, je moet dat samen doen. Ik vind dat de PvdA daar ook bij zou moeten horen. En de SP ook."

CDA-lijsttrekkerskandidaat Sybrand van Haersma Buma was erbij toen Mark Rutte tijdens de Catshuisonderhandelingen flink tekeer ging tegen Geert Wilders en hem toebeet: 'dat partijtje van jou zal ik decimeren tot de laatste zetel'.

"Dat was nadat Geert Wilders de eerste keer wegliep. Toen Wilders later toch weer terugkwam heeft Rutte gezegd dat hij dat niet zo had moeten zeggen en toen zijn we doorgegaan.

De gedoodverfde CDA-lijsttrekker kon zich bovendien de reactie van Rutte wel voorstellen. "Ik had die emotie zelf ook. Dat Wilders er blijkbaar nog altijd zo van ondersteboven van is dat hij het drie weken later nog ziet als bedreigend en intimiderend, nou, ik kan één ding zeggen: het was níet bedreigend en het was níet intimiderend."

Asieljongeren
Van Haersma Buma is tegen een algemene regel voor asieljongeren. In reactie op de kritiek die 81 lokale CDA-fracties hebben op het asielbeleid van minister Leers, die een brief stuurden aan de CDA-fractieleden in de Tweede Kamer, zegt hij liever goed te kijken naar individuele gevallen. "Het moet altijd een individuele toets zijn, maar je kunt wel bijvoorbeeld via de discretionaire bevoegdheid rekening houden met de individuele gevallen van zo'n jongen."

"Wat hier een rol speelt is dat je moet opletten dat je niet in één keer een regel maakt voor iedere jongere, want dan span je het paard achter de wagen. Wat wél moet is snel beslissen. Dat kan ook sneller dan nu. Wat ook moet is beter rekening houden met de individuele gevallen met kinderen waar echt problemen mee zijn, en ook dat kan."

Inhoud
Ook de inhoud van het Kunduz-akkoord vindt Van Haersma Buma zeer verdedigbaar. "Inhoudelijk heeft het nieuwe akkoord de kern van ons verkiezingsprogramma overeind houden. Het grote voordeel van het nieuwe akkoord is dat er op het gebied van ontwikkelingssamenwerking niet gekort wordt. Tegelijkertijd zitten hier lastenverlichtingen in waar we zelf niet voor gekozen hadden."

Toch betreurt Van Haersma Buma dat er überhaupt nieuwe verkiezingen moeten komen."Vergeet één ding niet: de hoofdzaak was dat we aan de rand van een enorme crisis zaten. Het maakte me op dat moment niet uit hoe je het uitlegt. De steigers die we hadden gezet in het Catshuis staan nog overeind."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen