Nieuws18 mrt '12 13:41Aangepast op 18 mrt '12 19:59

Kabinet werkt niet naar vermogen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet laat verschillende kansen onbenut, met name als het gaat om de uitwerking van de Wet werken naar vermogen (WWNV). Dat zei vertrekkend SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan zondag in het tv-programma Buitenhof.

De wet moet mensen met een arbeidsbeperking meer perspectief bieden op een reguliere baan. De wet biedt werkgevers de mogelijkheid om via loondispensatie minder te betalen dan het minimumloon. De vakbonden zijn fel gekant tegen deze maatregel, die op 1 januari 2013 ingaat.

Daarnaast vindt Rinnooy Kan het kabinet "niet gul". De SER zou veel vaker geraadpleegd kunnen worden dan nu gebeurt. Rinnooy Kan neemt op 1 september afscheid als voorzitter van het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet.

Meer dan uitkering
De eerste vijf jaar moeten mensen volgens de WWNV met minder dan het minimumloon rondkomen. "Het is meer dan een uitkering. Dit is een mogelijkheid om in maximaal negen jaar naar het minimumloon toe te groeien", zei staatssecretaris De Krom bij de presentatie van de wet, begin februari.

Vraagtekens
Iris van Bennekom (voorzitter van Cedris) zette eerder al vraagtekens bij deze nieuwe wet. "Met de intentie van de wet is Cedris het helemaal eens, maar deze mensen hebben niet voor niets een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is lastig om ze te plaatsen in regulier werkt. Als we met werkgevers spreken, geven ze aan dat ze ontzorgd willen worden en dus dat mensen begeleid worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen