Nieuws8 jun '11 19:28

Meerderheid gemeenten tegen bestuursakkoord

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het einde van de strijd over het bestuursakkoord tussen kabinet en lagere overheden is voorlopig nog niet in zicht. Een overgrote meerderheid van de gemeenten wees woensdag tijdens een congres in Ulft de bezuiniging op sociale werkplaatsen af.

Daarmee is er wat het kabinet betreft geen bestuursakkoord meer over.
In het akkoord stond een serie afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg, sociale zekerheid, infrastructuur en natuurbeheer. De gemeenten delen de mening van de staat niet en vinden de afspraken over de arbeidsmarkt weliswaar onverteerbaar en onuitvoerbaar, maar willen met de rest van het akkoord best aan de slag.
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken maakte woensdag de gemeentebestuurders duidelijk dat de hervormingen op de arbeidsmarkt noodzakelijk om mensen meer kans op werk te geven. Wel zei Donner de zorgen van de gemeenten te begrijpen. "Ieder mokkend in een hoekje is geen optie", zei hij.
VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma sprak echter van een "bewuste, weloverwogen keuze''. Met een nieuwe wet wil het kabinet vanaf 2013 de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, samenvoegen. Dat moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren.
Luister rechts naar het audiofragment van het interview met Jorritsma.
Foto: Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Annemarie Jorritsma-Lebbink overlegt woensdag samen met directieleden tijdens een schorsing op het congres van de VNG.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen