Nieuws27 dec '12 22:59

Noodgrepen moeten fiscal cliff voorkomen

Auteur: Melvin Captein

De leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komen terug van reces voor een vergadering zondagavond. Daarin zal geprobeerd worden de impasse in het begrotingsoverleg te doorbreken.

Dat meldden medewerkers van de Republikeinse fractie in het Huis. Zondagavond wordt de vergadering ingezet, maandag moet een compromis zijn bereikt. Zowel in het Huis als in de Senaat, anders treden automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen in werking die de economie ernstig kunnen schaden.

Patstelling
Wat het Huis van Afgevaardigden precies gaat doen om de patstelling te doorbreken, is niet duidelijk. Wel hebben verscheidene bronnen in Washington gemeld dat de sessie mogelijk zal doorgaan tot 2 januari. Op die dag loopt de zittingsperiode van het huidige Congres af.

Het is pas de 16e keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat het Huis van Afgevaardigden op zondag vergadert. De laatste keer was op 21 maart 2010. Toen stond een cruciale stemming over de omstreden zorgverzekeringswet van president Barack Obama op de agenda.

Op tijd?
De kans dat er op tijd een Amerikaans begrotingsakkoord komt, wordt door een gebrek aan tijd wel erg klein, zei de Democratische leider in de Senaat Harry Reid eerder vandaag. Hij legde de schuld bij de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, John Boehner en Mitch McConnell. Die weigeren volgens de Democraat mee te werken aan een compromis.

McConnell nam afstand van de uitspraken van Reid. Hij zei dat er nog wel degelijk tijd is om tot een akkoord te komen. De economische crisis waartoe de zogenoemde fiscal cliff kan leiden, is volgens hem nog altijd "geheel te voorkomen''. Hij benadrukte echter dat zijn partij niet van plan is een "blanco cheque'' op tafel te leggen voor de Democraten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen