Nieuws31 aug '12 10:05Aangepast op 31 aug '12 10:51

Britse schaamte over aanstellerij rond Lady Di

Auteur: Arjan Meesterburrie

"Al die emoties van toen, al die tranen, al die bloemen." Daar willen de Britten volgens correspondent Lia van Bekhoven liever niet aan herinnerd worden precies 15 jaar na de dood van prinses Diana.

Prinses Diana wordt dan ook niet officieel herdacht vandaag, behalve door haar zoons Harry en William."De Britten denken met lichte gene terug aan hoe ze zich 15 jaar geleden bij haar dood hebben laten gaan", zegt correspondent Lia van Bekhoven vrijdagochtend bij BNR Humberto Tan.

"Ze is ook uit de koninklijke geschiedenisboeken geschrapt. Wat de royals betreft is ze voltooid verleden tijd, natuurlijk met uitzondering van haar zoons."

Kate nieuwe kip met gouden eieren
In het verleden was Diana nog de kip met de gouden eieren voor de pers, zegt Van Bekhoven: "Als zij op de voorpagina stond dan schoot de bijlage omhoog." Maar inmiddels hebben de Britse media een meer dan waardig opvolger:

"De pers heeft een prachtig alternatief voor Diana in de vorm van Kate Middleton. Kate is even fotogeniek en betrokken, maar bovendien veel minder neurotisch als Diana", zo vertelt Lia van Bekhoven aan Humberto Tan.

Geen Diana-standbeelden
Volgens onze correspondent is er nog weinig dat aan Diana doet denken in Engeland: "Er is geen enkel standbeeld van haar in het hele land. Er is wel een standbeeld, maar dat staat op Cuba. Er zijn geen parken naar haar vernoemd, er zijn geen Diana-vliegvelden en Diana-herdenkingsdagen waar destijds wel om geroepen werd.

Er is alleen een beetje een treurige vijver bij het paleis in Kensington in Londen waar ze woonde."

Gerelateerde artikelen