Nieuws28 aug '12 20:48Aangepast op 28 aug '12 21:41

Thieme zoekt alternatief voor euro

Auteur: Mijke Hurkx

"We moeten de euro niet kost wat kost overeind houden", zegt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren op BNR. Zij pleit voor een alternatief voor de euro.

'De crisis als kans' luidt de slogan van de Partij voor de Dieren. Geen kleine uitspraak, gezien de situatie in Zuid-Europa. Marianne Thieme ziet de oplossing dan ook niet in de euro.

"Economen kijken naar alternatieven voor die euro, zoals een parallelle munt bijvoorbeeld. De politiek heeft daar momenteel geen oog voor, dat is jammer." Is er een weg naar een alternatief? Ook dinsdag wijst nieuw economisch nieuws over de Zuid-Europese landen uit dat de crisis nog steeds dieper wordt.

Spanje: goed slecht nieuws
Dinsdag werd bekend dat in Spanje sprake is van een economische krimp in het tweede kwartaal van 0,4%. Tim Legierse, macro-econoom bij de Rabobank reageert op BNR opmerkelijk genoeg niet teleurgesteld: "Het valt wel mee, dit is een bevestiging van eerdere soortgelijke cijfers. Het is geen goed nieuws, maar het is belangrijk dat er geen sprake is van een verslechtering. We gaan als economen uit van economische krimp gedurende dit jaar, dus alles wat meevalt is meegenomen. De overheidsbegroting moet ook op orde worden gebracht en dat valt voor Spanje niet mee."

Portugal: diepe recessie
Dan naar Portugal. De Troika, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, is vandaag in Lissabon aangekomen. Wat treft de Troika aan? Legierse: "Het land is nog steeds in recessie, sinds 2010 daalt het BNP kwartaal op kwartaal. En dan ook de stijgende werkloosheid die daarbij hoort. de overheid wordt steeds minder populair vanwege de strenge maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen en de economie te hervormen. Extra miljarden zijn wellicht nodig in het land, in de tweede helft van 2013 moet een obligatielening worden afbetaald en deze is niet meegenomen in het hulppakket. Dus er zal opnieuw gepraat moeten worden met het IMF voor meer geld."

Alternatief?
PvdA-prominent Willem Vermeend beaamt dat er economen zijn die een alternatief voor de euro bepleiten, "maar de meeste alternatieven die ik ken, die doorgerekend zijn, wijzen erop dat als we ermee stoppen, we meer geld kwijt zijn. Ik denk niet dat we moeten stoppen."

Thieme: "De politiek wist van te voren al dat één munt voor 17 verschillende economieën niet zou werken. Het was de droom om de verenigde staten van Europa te worden en die droom wordt nu doorgedrukt, ondanks de onwil van de bevolking. Verlies zullen we absoluut lijden, maar de vraag is of wij miljarden moeten investeren in landen met schulden, met eigen schulden tot gevolg. Zodat de pensioenen en spaargelden van de Nederlander in een bodemloze put terechtkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen