Nieuws28 aug '12 15:20

SP wil compensatiepot voor medische missers

Auteur: Mijke Hurkx

Vergoedingen voor medische missers moeten voortaan vanuit een speciaal fonds worden betaald. Dat wil de SP, een wetsvoorstel hiervoor ligt klaar. In de pot moet 100 miljoen worden gestort, aldus de partij dinsdag.

Het compensatiefonds moet onderdeel worden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Mensen horen dan binnen een jaar of hun vraag om compensatie terecht is. Het fonds kan na die beslissing meteen geld uitkeren. Daarna moeten de kosten worden verhaald op de arts of de zorgaanbieder.

Meer uitkeringen
SP-Kamerlid Renske Leijten wil er met het fonds voor zorgen dat meer mensen financiële genoegdoening krijgen na een medische fout. "Er zijn jaarlijks 30.000 medische missers, bij 2000 daarvan wordt er financiële genoegdoening gegeven en 50 zaken komen uiteindelijk voor de rechter'', zegt ze. Mensen schromen volgens haar om een procedure te beginnen, omdat deze duur is en vaak lang duurt.

Stroef
Wanneer een patient na een medische misser een claim wil indienen, gebeurt dit meestal via het ziekenhuis. En de afwikkeling loopt vervolgens niet soepeltjes. De Telegraaf berichtte maandag dat het nu gemiddeld 2 jaar duurt voordat een claim is afgwikkeld. Een afspraak tussen medische aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk en letselschadespecialist Pals moet ertoe leiden dat afwikkelingen een stuk spoediger verlopen, meldde de krant. Pals is met 27 specialisten en een totale omzet van 12 miljoen euro het grootste letselschadebureau.

Het fonds moet worden gevuld met geld van verzekeraars van medisch letsel, stelt de SP. "Zij verzekeren tot nu toe de arts of zorgaanbieder tegen claims. Beter is het om claims sneller uit te keren. Het geld is er, maar verdwijnt nu bij de verzekeraar. Dat is geen goede zaak'', vindt Leijten.

Gerelateerde artikelen