Nieuws3 jun '12 12:40Aangepast op 3 jun '12 13:10

Sap impopulair, ook in eigen geledingen

Auteur: Fleur de Bruijn

Volgens sommigen is het slechts een formaliteit: de verkiezing om het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Natuurlijk wordt Sap het, maar ze blijkt niet zo populair.

Jolande Sap van GroenLinks krijgt zelfs geen voldoende van de eigen kiezers: 5,8. Je zou het natuurlijk naar boven kunnen afronden, dan wordt het een magere zes, maar feit blijft dat geen enkele lijsttrekker zo laag scoort onder de eigen kiezers. Dit blijkt uit een onderzoek van Peil.nl naar het vertrouwen in de lijsttrekkers.  

Wilders en Roemer populair
De andere lijsttrekkers scoren dus beter in eigen kring. Wilders en Roemer gaan aan kop met een 8, gevolgd door Rutte (7.6), Pechtold (7.7), Van Haersma Buma (7.0) en Diederik Samsom (6.8).
De onderzoekers vroegen ook het vertrouwen in cijfers uit te drukken in andere lijsttrekkers. De kiezers van CDA en D66 gaven Sap hetzelfde cijfer als haar eigen kiezers.

Aan de linkerkant van de spectrum scoort Sap slecht. De kiezers van de PvdA en SP geven haar een dikke onvoldoende, respectievelijk een 4,6 en een 3,9. Dat terwijl haar eigen achterban de SP een dikke voldoende (7,1) geeft. Ook Samsom kreeg een voldoende (6) van de kiezers van Sap.

Verkering

Niet alleen Sap doet het niet goed bij haar achterban, ook Samsom moet zich achter zijn oren krabben. De achterban van de nieuwbakken lijsttrekker van de PvdA geeft Roemer (7) een hoger cijfer dan de eigen Samsom (6,8). Roemer heeft dus dikke verkering met zijn eigen achterban (8). Net als Geert Wilders overigens, ook hij is de ideale partner van zijn achterban (8).

In mei werd er door Maurice de Hond ook een onderzoek gedaan naar het vertrouwen in de lijstrekkers. Het vertrouwen in Sap bij de eigen achterban daalde het meest (0,3). Wilders won de meeste punten onder de eigen achterban, 0,9.

Gerelateerde artikelen