Nieuws5 mei '11 11:31

Werksfeer bij ambtenaren slechter door bezuinigingen

Auteur: Marjan van den Berg

Bij de overheid wordt de sfeer op de werkvloer momenteel behoorlijk bedorven door de aanstaande bezuinigingen. Een derde van de ambtaren vreest voor zijn baan. Dat blijkt uit een enquête van PM Public Mission en opleidingsinstituut ROI.

Het kabinet-Rutte heeft een bezuiniging van 6,5 miljard euro in petto voor de publieke sector. Cindy Castricum van PM Public Mission: "Iedereen is bang voor zijn positie. Het gaat niet meer om de inhoud van het werk."
De onzekerheid gaat volgens haar ook ten koste van de productiviteit, omdat de ambtenaren er veel met elkaar over praten. "En onder werktijd surfen naar een andere baan; dat zal ongetwijfeld ook gebeuren".
Minister Donner van Binnenlandse Zaken zegt te begrijpen dat de bezuinigingen onrust en onzekerheid met zich mee brengen. Het is volgens hem belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt: "Anders gaat iedereen alvast uitkijken naar een andere baan en heb je straks minder ambtenaren over dan de bedoeling is". Hoe de bezuinigingen precies worden ingevuld, wordt bekend op Prinsjesdag.
Luister hiernaast naar Cindy Castricum van PM Public Mission.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen