Nieuws11 aug '12 20:09

Loonbeslagen jongeren stijgt enorm

Auteur: Mijke Hurkx

Ten opzichte van de eerste 7 maanden van 2011 is het aantal loonbeslagen dit jaar met 11 procent gestegen. Vooral de groep mensen onder de 30 jaar is hard getroffen.

Bij ongeveer 150.000 jongeren hebben deurwaarders beslag gelegd op hun loon of uitkering. Deze groep groeit snel, meldt RTL die zich baseert op gegevens van GGN, het grootste deurwaarderskantoor van het land. Daar is de stijging 20 procent.

Het betalen van de maandelijkse zorgpremie is een probleem voor jongeren. Behalve betalingsproblemen met de zorgpremie, lopen jongeren ook vaak achter met betalen van andere vaste lasten zoals water, elektra en gemeentelijke belastingen. Postorderbedrijven en telefoonmaatschappijen leggen ook steeds meer loonbeslag, aldus RTL.

Blut
Het zijn vaak mensen die achteruitgaan in hun inkomen, of hun baan kwijtraken die in de problemen komen. Voor jongeren wordt het steeds moeilijker en moeilijker, stelt Rinus van Etten, lid van de Raad van Bestuur van GGN. "Je gunt jongeren juist kansen en kinderen", aldus Van Etten. Voor jongeren is de situatie volgens hem extra zorgelijk omdat zij op zo'n jonge leeftijd nog geen spaargeld hebben en daardoor financiële tegenslagen niet kunnen opvangen.

Slecht omgaan met geld
Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting komen de geldproblemen ook voort uit het feit dat deze generatie slecht met geld omgaat. "Jongeren van nu zijn vrij optimistisch van aard. Ze denken dat ze over een paar jaar ook genoeg gaan verdienen om alles te kunnen betalen. De meesten die op kamers gaan, zijn gewend om hun geld aan leuke dingen uit te geven zoals vakanties, uitgaan en de nieuwste mobiele telefoons. Keuzes maken op het gebied van geld is voor hen het aller moeilijkst," zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen