Nieuws12 sep '12 18:46

'Economische integratie Europa noodzakelijk'

Auteur: Mijke Hurkx

Een bankenunie zou een volgende stap zijn voor meer integratie. Zowel Econoom Sweder van Wijnbergen als VVD-prominent Ed Nijpels onderstrepen dat verdere samenwerking in Europa noodzakelijk is.

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, presenteerde woensdag voor het Europese Parlement het plan voor een bankenunie. Het moet de volgende stap in de richting van meer Europese samenwerking zijn. Is het een verstandig plan?

Nodig
Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam: "Ik hoop dat dit geen onwerkbare utopie is, want we hebben het wel nodig. En meer dan toezicht alleen. De grote banken zijn te groot voor de landen waar het hoofdkwartier staat. Als het misgaat, redt die overheid van het land het niet. Het moet dus op een hoger niveau. Of we er aan toe zijn? Weet ik niet. Het staat nog niet eens in de steigers. Er moet nog een hoop gebeuren, dus dat verhaal van 1 januari is een utopie."

Belangrijke stap
VVD-prominent Ed Nijpels: "Een bankenunie is wel een belangrijke stap. Hiermee wordt een verre stap gezet als het gaat om monetaire en economische integratie in Europa. Zou wordt de fout van het verleden, een munt invoeren zonder van te voren een economische eenheid te realiseren, wel langzamerhand hersteld."

Houd het centraal
Is de ECB de aangewezen instantie om dat toezicht uit te oefenen, of moet dat een onafhankelijke partij worden? Van Wijnbergen: "Hoeft niet, er zijn in Europa al landen waar de centrale bank zeer verweven is in het bankensysteem, daar zitten wel voordelen aan. Als je het niet helemaal centraliseert, loop je het risico op twee toezichthouders die de bal naar elkaar gaan toespelen. Dat zie je in de VS."

Niet alle banken
Duitsland wil toezicht blijven uitoefenen over zijn regionale banken. Gaan ze die strijd winnen van Brussel? "Ik hoop van wel, het lijkt me een verstandige oplossing", zegt Van Wijnbergen. "Toch zou ik willen zeggen dat je niet alles naar Brussel moet halen. Ik denk dat alleen de grote banken die over de grenzen heen bankieren ook internationaal moeten worden bewaakt. Kleine banken kun je prima nationaal regelen."

VVD
Mark Rutte is  tijdens de VVD campagne voorzichtig geweest met zijn uitspraken over verdere integratie van Europa. Ed Nijpels is daar wel voorstander van "Het is geen kwestie van of, maar wel van hoe snel en waneer. Ik denk dat Nederland zal onderstrepen dat die economische unie noodzakelijk is. Ik begrijp dat je je in de campagne voorzichtig opstelt, maar de realiteit laat zien dat verdere integratie onherroepelijk is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen