Nieuws9 aug '12 19:34

Strijd woekert voort in Syrië

Auteur: Melvin Captein

De slag om Aleppo houdt in alle hevigheid aan. Het Syrische leger zette bombardementen in om opstandelingen te verdrijven. Door de burgeroorlog kwamen vandaag 78 mensen om het leven.

Het Syrische leger heeft vandaag zijn offensief tegen de opstandelingen in de noordelijke stad Aleppo voortgezet. Het bombardeerde vanaf vroeg in de ochtend de wijken Hanano, Saif al-Dawla, Shaar en Shakur, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Tactische terugtrekking
Het leger begon woensdag met het offensief, dat beslissend kan zijn voor het verdere verloop van de burgeroorlog in het Arabische land. De rebellen die in Syrië vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad trokken zich terug uit de zuidwestelijke wijk Salaheddine in Aleppo.

Een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger (FSA) zei dat het een tactische terugtrekking was. Regeringstroepen nemen nu bezit van de wijk, zei hij. Eerder meldde het regime dat het leger de rebellen uit de wijk had verdreven. Verscheidene oppositiebewegingen spraken dat tegen.

78 doden
Door de burgeroorlog in Syrië zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag zeker 78 doden gevallen, van wie 17 in Aleppo. De meeste doden vielen door zware artilleriebeschietingen en vuurwapens. Bij zeker 35 doden gaat het om burgers. Daarnaast sneuvelden 25 militairen en 18 opstandelingen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken riep de Syrische regering en de oppositie donderdag op met elkaar een nationale dialoog aan te gaan. Volgens Ali Akbar Salehi zijn ,,serieuze en alomvattende'' gesprekken de enige manier om een einde te maken aan de burgeroorlog in het Arabische land. Hij benadrukte nogmaals dat Iran tegen buitenlandse inmenging en militaire interventie is.

Niet welkom
De Iraanse bewindsman deed zijn oproep bij het begin van de 'Syrië-top' in Teheran, een inderhaast door Iran georganiseerde bijeenkomst. Volgens Iraanse staatsmedia zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Irak, Pakistan en Zimbabwe aanwezig en diplomaten van Afghanistan, Algerije, China, Cuba, Venezuela, India, China en Rusland.

Westerse landen en Arabische Golfstaten die door Iran worden beschuldigd van steun aan de rebellen, zijn niet welkom. Iran is een bondgenoot van het regime-Assad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen