Nieuws10 aug '12 17:43Aangepast op 10 aug '12 18:22

Kerstens bouwt vanuit Kamer verder

Auteur: Mijke Hurkx

Ondanks dat het poldermodel volgens John Kerstens nog steeds goed functioneert, ruilt de voorzitter van FNV Bouw zijn functie in voor de tiende plek bij de PvdA in de Kamer.

John Kerstens is ervan overtuigd dat de Kamer de bouwsector 'van het slot kan halen'. "De PvdA heeft concrete plannen voor de woningmarkt."

De bouw staat er niet goed voor, dat is duidelijk. Eerder vandaag waarschuwde ING nog voor een stijgende restschuld op hypotheken. Tienduizenden mensen in de bouw hebben hun baan verloren. Kerstens is hard nodig bij de vakbond, toch zei hij nee toen hem werd voorgesteld FNV voorzitter Agnes Jongerius op te volgen. "Ik ben de laatste jaren druk geweest met bemiddelen binnen de vakbeweging. De vernieuwing had nog zeker geen eindstadium bereikt. Ik ben ervan overtuigd dat ik vanuit de Kamer voor de PvdA meer kan doen voor de mensen."

Poldermodel gefaald?
"Nee. Ik realiseer me dat ik in de Kamer slechts één van de 150 ben, maar toch denk ik dat ik hier veel kan doen. Nederland staat voor een aantal belangrijke hervormingen in de woningmarkt, ook in de zorg. Hier moet vanuit de politiek geageerd worden. Natuurlijk in samenwerking met de sociale partners, maar het is aan hen om zichzelf te reanimeren."

Restschuld financieren
Het gaat om bedragen van tienduizenden euro's. Economieredacteur Rob Jansen: "Is je huis 20 procent gedaald in waarde, reken maar uit. Bij executieverkopen is de restschuld nu nog relatief laag, maar dat zal ook veranderen."

Hoe de restschuld gefinancierd gaat worden, is dan de vraag. Het kan met een persoonlijke lening, maar dat betekent een hoge rente die niet aftrekbaar is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen