
Van Haren, hoogleraar productinnovatie en kennistransfer in agri-business bij de Rijksuniversiteit Groningen, was dinsdag te gast in BNR Paul van Liempt. Hij vertelde breeduit over de door hem en zijn collega's ontwikkelde 'vegetarische slager' ("vlees moet je willen laten staan"), de ontwikkeling van lupineproducten ("een mooi alternatief voor de grote soja-importen in de Rotterdamse haven") en nog veel meer.
Van Haren, ook directeur van Kiemkracht - een alliantie van het Productschap Akkerbouw en InnovatieNetwerk -, vertelde verder over de inzet van robots in de landbouw. "Robotica is een belangrijke trend die er aan zit te komen. Overal om ons heen gaan robots een deel van onze taken overnemen, dus ook in de landbouw. Om daar op vooruit te lopen, proberen we nu al een aantal robots te introduceren."
Vogelverschrikrobot
Dat varieert van de vogelverschrikrobot tot de automatische suikerbiet-rooirobot, zei Van Haren. Over die eerste zei hij: "Die is een wens van boeren. Ganzen vormen op de Nederlandse akkers en weilanden een heel groot probleem. De gans is een mooie vogel en is ook toegestaan in natuurgebieden. Die moet je dus niet afschieten. Maar dat gebeurt nu wel. Ze worden gevangen en vergast en dan liggen ze als een kant en klaar kipje in de winkel. Maar ze kunnen ook verjaagd worden naar gebieden waar ze wel mogen foerageren. En daar zetten we dan de vogelverschrikrobot voor in."
Licht en lawaai
Het is een soort hond die op het veld ligt te wachten totdat 'ie beweging ziet, legde hij uit. "Dan gaat 'ie met licht, lawaai en met alarmkreet van ganzen op de ganzen af. Die combinatie maakt dat de ganzen ook weggaan. En ook niet leren om zich aan te passen aan het robotje."