Nieuws10 mrt '11 09:48

Wilders wil af van dubbele nationaliteit

Auteur: Pieter van den Akker

PVV-leider Geert Wilders gaat er vanuit dat de dubbele nationaliteit van het Gelders kandidaat-statenlid Petra Kouwenberg snel aangepast is.     

Kouwenberg heeft de Nederlandse en Turkse nationaliteit, maar wist daar volgens PVV-leider Wilders tot voor kort zelf niets van. Ze wil van haar dubbele nationaliteit af en zal daarvoor vrijdag de Turkse ambassade bezoeken.
Politicoloog: schade valt wel mee
Politicoloog Meindert Fennema denkt dat het wel mee zal vallen met de schade voor de PVV, gezien eerdere affaires. Dat zegt hij op BNR. Bovendien zijn er voorlopig geen verkiezingen en heeft Wilders toegezegd er zo snel mogelijk iets mee te gaan doen. Ervan uitgaande dat Petra Kouwenberg van niets wist, blijft de imagoschade voor de PVV dus beperkt.
Geloofwaardigheid wel in het geding
Volgens Fennema tast het de wel geloofwaardigheid van het partijstandpunt over dubbele nationaliteit in dat geval aan, omdat 'het er kennelijk niets toe doet'. Hoe ernstig is het dan gesteld met de dubbele loyaliteit waar de partij zo'n punt van maakt, vraagt hij zich af. Fennema vindt het curieus dat juist de partij die een punt maakte van de dubbele nationaliteit van onder meer Albayrak en Aboutaleb nu zelf aan de beurt is.
Verzet tegen dubbele nationaliteit
De PVV heeft zich in de Tweede Kamer altijd fel verzet tegen politici met een dubbel paspoort omdat dan conflicterende belangen zouden kunnen ontstaan. Kouwenberg stond op de zesde plaats van de PVV-lijst in Gelderland.
Kouwenberg wilde zelf niet reageren op de kwestie, liet ze voorafgaand aan haar installatie weten. Ook volgens de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber wist Kouwenberg pas sinds kort van haar dubbele nationaliteit en viel ze van haar stoel toen ze het hoorde.
Uittreksel
Een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie dat bij de provincie is ingeleverd, bracht de dubbele nationaliteit aan het licht.
Donderdag worden de vorige week gekozen statenleden geïnstalleerd in de Gelderse Provinciale Staten.

Gerelateerde artikelen