Nieuws8 mei '12 21:26

Griekse conservatieven laten bezuinigingen niet los

Auteur: Fleur de Bruijn

De conservatieven houden vast aan de deal die Griekenland sloot met IMF om fors te bezuinigingen, in ruil voor miljarden aan noodhulp.

Dit schrijft NRC Handelsblad dinsdagavond. Hiermee gaat de partij recht in tegen de wil van de radicaal linkse partij Syriza van Alexis Tsipras, die nu aan zet is om een coalitie te smeden.

Leenovereenkomst ongeldig
Alexis Tsipras, voorman van de Griekse partij Syriza, zei eerder dinsdag dat hij geen coalitieregering wil die de bezuinigingsplannen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds steunt. “Het publieke oordeel heeft duidelijk de leenovereenkomsten ongeldig verklaard die naar Europa en het IMF zijn gestuurd'', aldus de linkse politicus.

Antonis Samaras, leider van de Griekse Nieuwe Democratie-partij die eergisteren met 18,9 procent van de stemmen het grootste aantal zetels kreeg in het parlement, reageerde vandaag afwijzend op de stellingname van Syriza.

Nieuwe regering
Tsipras is gevraagd te kijken naar mogelijkheden om een nieuwe regering te vormen. Zijn partij kwam zondag als tweede uit de bus bij parlementsverkiezingen in het Zuid-Europese land. Maandag mislukte een formatiepoging van de conservatieve partij Nieuwe Democratie. Dat is de grootste partij van de verkiezingen zondag, maar deze vond te weinig medestanders.

Tsipras krijgt drie dagen de tijd om een coalitie te vormen. Als hij daar niet in slaagt geeft de president de leider van PASOK nog een kans. Indien ook die partij er niet in slaagt een regering te vormen, worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Die zullen dan in juni worden gehouden.

Met de noodsteun moet Griekenland in 2020 de schuld hebben teruggebracht naar 120,5 procent van het bruto nationaal product. Nu is dat nog zo’n 160 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen