Nieuws10 mei '12 19:16

Leider Pasok ziet vooruitgang in formatie

Auteur: Fleur de Bruijn

In de onderhandelingen over een nieuwe regering in Griekenland zit vooruitgang.

Dat heeft Evangelos Venizelos, leider van de socialistische Pasok, donderdag gezegd. De leider van de kleine partij Democratisch Links, Fotis Kouvelis, zei na overleg met de Pasokleider dat hij bereid is deel te nemen in een coalitieregering die het land in de euro wil houden. Wel wil hij dat de nieuwe coalitie zich in fasen losmaakt van het harde bezuinigingsbeleid van de vorige regering.

Democratisch Links
Democratisch Links is nodig voor een meerderheidskabinet, dat verder uit de Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie zou bestaan. Die regering zou op 168 van de 300 zetels in het parlement steunen.

Venizelos kreeg donderdag van president Karolos Papoulias opdracht een nieuwe regering te vormen. Hij heeft daarvoor drie dagen de tijd. Hij spreekt vrijdag met de leider van de Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, die maandag een formatiepoging al na een dag opgaf.

Nationale eenheid
Mocht hij niet slagen, dan probeert de president nog een regering van nationale eenheid te vormen. Als ook dat niets oplevert, gaan de Grieken opnieuw naar de stembus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen