Nieuws12 mrt '12 13:37

Vrouwen doen nog steeds meer in het huishouden

Auteur: Anne-Greet Haars

Vrouwen die al langer het vermoeden hebben dat ze meer huishoudelijk werk doen dan hun echtgenoten hebben nu het bewijs in handen.

Uit cijfers van het Institute for Public Policy Research blijkt dat acht op de tien getrouwde vrouwen meer aan het huishouden doen dan hun partners. Het instituut constateert dat één op de tien getrouwde mannen evenveel huishoudelijk werk doen dan hun vrouwen.

Aantal uren
De helft van de getrouwde vrouwen stopt meer dan dertien uur per week in het wassen, strijken en schoonmaken. Slechts drie procent besteedt minder dan drie uur per week aan het huishouden.

Generaties
Het lijkt alsof de schoonmaakpatronen in het huishouden door de generaties heen zijn gewijzigd, maar het instituut heeft vastgesteld dat de patronen minimaal zijn veranderd.

Meer dan acht op de tien vrouwen die geboren zijn in het jaar 1958 zei dat ze meer werk in het huishouden verrichten en iets meer dan zeven op de tien vrouwen geboren in 1970 zijn het hier mee eens.

Geen kinderen
De grootste vooruitgang is geboekt door vrouwen die geen kinderen in huis hebben. Iets meer dan één op de vijf vrouwen geboren in 1958, maar zonder kinderen, zeggen dat hun partner evenveel huishoudelijk werk doet. Hetzelfde geldt voor één derde van de vrouwen die in 1970 zijn geboren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen