Nieuws8 aug '12 12:55Aangepast op 8 aug '12 19:00

Politiek bezorgd om voetbalsamenvatting

Auteur: Fleur de Bruijn

Ook politieke partijen zijn bang dat Nederland vanaf volgend seizoen niet meer massaal om 19:00 uur met het bord op schoot naar samenvattingen kan kijken.

Vandaag werd bekend dat de Nederlandse eredivisieclubs de uitzendrechten voor de komende 12 jaar hebben verkocht aan het Amerikaanse tv-netwerk Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch. De grote vraag is of de NOS kans maakt om de samenvattingen van de wedstrijden volgend seizoen te mogen uitzenden. En of dit op hetzelfde tijdstip zal plaatshebben.

Zonder decoder
De SP liet woensdag weten Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. “De afspraak is dat de samenvattingen te zien moeten zijn zonder decoder. De overheid moet daarvoor garant staan'', aldus Kamerlid Jasper van Dijk, die denkt dat de afspraken over de samenvattingen onder druk komen te staan.

Van Dijk wil ook van het kabinet weten wat het ervan vindt dat de rechten nu in handen zijn van een buitenlandse, commerciële partij.

Veel geld naar clubs
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt het ‘prachtig dat de clubs nu veel geld krijgen'. Maar de samenvattingen moeten wel gewoon op zondagavond 19.00 uur te zien blijven. “Er is een lobby gaande om van die regels af te komen of om de samenvatting achter de decoder te krijgen. Maar wij vinden dat voetbal verbindt en van ons allemaal is, dus de samenvattingen moet je gewoon op tv kunnen zien.''

Kosten samenvattingen
Voor Anouchka van Miltenburg van de VVD zijn de samenvattingen ook een punt van zorg. Ze vraagt zich af wat het gaat kosten om de samenvattingen uit te zenden. “Het moet niet zo zijn dat de publieke omroep straks het bedrijf gaat spekken. We moeten zuinig zijn op publiek geld.'' Volgens haar zou het een optie kunnen zijn om de samenvattingen op de private zenders uit te zenden.

Van Miltenburg noemt de deal verder ‘goed nieuws voor de sport'. “De clubs krijgen heel veel geld en hebben voor langere tijd zekerheid.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen