Nieuws27 apr '11 08:21Aangepast op 27 apr '11 19:08

Geen centrale opslag vingerafdruk

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De opslag van vingerafdrukken uit een biometrisch paspoort wordt voorlopig stilgezet. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken heeft dat vandaag woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Woensdagmiddag sprak de Kamer over het biometrisch paspoort. Het parlement maakte zich de afgelopen tijd al grote zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van een grote databank. waar afgenomen vingerafdrukken in zouden worden opgeslagen.
Trouw schrijft woensdag dat de paspoortwet niet meer op een meerderheid kan rekenen. Na de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en later de PvdA en ChristenUnie heeft nu ook de VVD zijn steun ingetrokken.
Zes miljoen mensen zouden inmiddels hun vingerafdruk al hebben ingeleverd. De afdruk wordt wel opgeslagen op een chip in het paspoort zelf.

Max Snijder, voorzitter van het European biometrics Forum, vindt het een goede stap van minister Donner. In een interview met Niels Heithuis vertelt hij erover.
Luister rechts naar het gesprek in On The Move.

Ria Herts van de Nederlandse Vereniging Burgerzaken houdt deze zaken voor de Nederlandse gemeenten in de gaten en vertelt er over in On The Move.
Luister rechts naar het interview dat Niels Heithuis met haar had.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen