Nieuws29 aug '12 16:19

SP krijgt flinke tik in nieuwste peiling

Auteur: Thijs Baas

De SP is flink weggezakt in De Stemming van actualiteitenrubriek EenVandaag, uitgevoerd door bureau Intomart GfK. De partij van Emile Roemer zakt acht zetels en komt uit op 30.

De VVD zakt ook, van 35 naar 33 zetels, maar is daarmee wel de grootste partij. Bij de vorige verkiezingen haalde de SP 15 zetels, de VVD 31. De PvdA stijgt ook in deze peiling. Ze haalt 21 zetels. Dat zijn er nog steeds 9 minder dan bij de vorige verkiezingen, maar wel 4 meer dan een week terug. De PVV haalt 18 zetels, 3 meer dan vorige week, maar 6 minder dan bij de vorige verkiezingen.

D66 komt op 14 zetels (4 meer dan bij de vorige verkiezingen), het CDA op 13 (9 minder dan bij de vorige verkiezingen), de ChristenUnie op 7 (plus 2 vergeleken bij de vorige verkiezingen), GroenLinks 4 (min 6), de SGP 3 (plus 1) en de PvdD 3 (plus 1). 50Plus zou met 4 zetels in de Kamer komen. De verschuivingen lijken het gevolg van het lijsttrekkersdebat bij RTL van zondagavond. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom werd daar als winnaar gezien.

Volgens Intomart GfK verliest de SP 3 zetels aan de PvdA en één aan PVV, 50Plus en D66. De rest wordt verdeeld over andere partijen. De Stemming van EenVandaag is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Respondenten kunnen vijf stemmen geven aan een of meer partijen. De peiling is gebaseerd op een steekproef van steeds 12.500 respondenten uit het Intomart GfK onlinepanel.

SP-leider Emile Roemer trekt het boetekleed aan na het forse zetelverlies in verschillende peilingen. Voor de camera van EenVandaag zegt de SP-leider: "In het debat met Rutte bij RTL heb ik het niet goed gedaan". In de politieke prognose De Stemming van EenVandaag is de SP vandaag maar liefst 8 zetels gezakt, van 38 naar 30 zetels.Roemer zegt te zijn geschrokken en zoekt de fout bij zichzelf.  "Daar schrik ik van."

"Misschien ben ik te aardig gebleven. De komende tijd moet ik toch duidelijker maken waar we voor staan", aldus Emile Roemer. "Ik was uit het veld geslagen. Ik was op alles voorbereid maar niet op politici die glashard ontkennen wat in hun verkiezingsprogramma staat. Ik heb nu wel een wijze les gehad."

Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Gerelateerde artikelen