Nieuws11 okt '12 09:33Aangepast op 11 okt '12 10:42

Eijffinger: opmerking Lagarde onverstandig

Auteur: Harmen Simon Teunis

De oproep van IMF-presidente Christine Lagarde om de Grieken twee jaar extra tijd te geven voor economische hervormingsplannen zijn buitengewoon onverstandig en slecht getimed, dat zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger op BNR.

"Dat de Grieken uitstel moeten krijgen, twee jaar of misschien nog wel langer, is evident. Maar het is buitengewoon onverstandig om dat op dit moment al te zeggen", aldus Eijffinger.

De uitspraak van de IMF-presidente is daarbij ook slecht voor de onderhandelingspositie van de Trojka, die met de Griekse regering in onderhandeling is. "De Trojka moet ook nog met een oordeel komen, hopelijk voor de top van 18 en 19 oktober van de Europese regeringsleiders. De Grieken zijn heel harde en goede onderhandelaars, dus dit is niet in het belang van de uitkomst van het proces."

Lagarde zet Trojka onder druk
Lagarde loopt vooruit op de zaken, en dat is ook precies haar bedoeling, zegt Eijffinger. "Zij wil uiteindelijk dat de Europese regeringsleiders veel verder gaan. En dat is ook in het belang van het IMF. Je ziet duidelijk dat zij de zaken onder druk zet. Ik vind het weinig chique."

De hoogleraar verwacht dat het ook door de Europese regeringsleiders en ministers van Financiën niet bepaald op prijs wordt gesteld.

Knopen doorhakken
Eijffinger erkent dat het tijd is om knopen door te hakken. Toch dient Lagarde wel rekening te houden met de beslissingsbevoegdheid van de Europese regeringsleiders. "Dat moet zij toch wel respecteren", zegt hij.

Maar dan moeten de Europese leiders er wel uit komen, en dat is nog allerminst zeker. Want een duidelijke consensus lijkt nog ver weg. "De noordelijke landen zoals Duitsland, Nederland en Finland zitten er toch wat steviger in en hebben andere belangen dan de Zuidelijke landen. Maar men komt er denk ik wel uit."

"Minister De Jager heeft ook al een opening geboden en zegt dat we niet meer gaan heronderhandelen over het pakket maar zijn wel bereid om nog wat aanpassingen te doen aan de voorwaarden. Er is al beweging op dat veld, alleen door deze uitspraak van Lagarde wordt eigenlijk de zaak weer gecompliceerder. Ik denk niet dat dat de bedoeling is", aldus Eijffinger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen