Nieuws1 sep '12 14:35

Weisglas: Kamervoorzitter aan zet bij formatie

Auteur: Mijke Hurkx

Nu de koningin niet langer leidend is bij de formatie, is er direct na de verkiezingen een belangrijke taak weggelegd voor de voorzitter van de Tweede Kamer.

Dat zei oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas zaterdag tegen het ANP.

"De voorzitter moet de dag na de verkiezingen de fractievoorzitters bij elkaar halen'', stelt Weisglas (VVD), die tot 2006 de Kamer leidde. "De voorbereiding voor de formatie deed de koningin altijd. In die zin zal mevrouw Verbeet in zekere zin in de plaats van de koningin gaan treden'', verwijst Weisglas naar de huidige Kamervoorzitter.

Verbeet de aangewezen persoon
Gerdi Verbeet (PvdA) zal echter kort na de verkiezingen al vertrekken uit de Kamer. Sommige partijen zien het daarom niet zitten om haar de leiding te geven. "Onzin'', vindt Weisglas. "Als de oude procedure nog zou gelden, was Verbeet op 13 september ook gewoon naar de koningin gegaan, ook als bekend is dat ze vertrekt.''

Bovendien kan Verbeet het stokje overdragen aan de volgende Kamervoorzitter, denkt Weisglas. Pas als er een duidelijke opdracht van de Tweede Kamer is over de formatie, kan de lijsttrekker van de grootste partij aan de slag met het daadwerkelijke onderhandelen. "Diegene moet toch weten wat de Kamer van hem vraagt.''

Nieuw
Het is voor het eerst dat de Tweede Kamer de formatie zelf gaat regelen. Volgens Weisglas is de Kamer daar "mans genoeg'' voor. Maar over de precieze handelswijze na de verkiezingen bestaat nog veel onduidelijkheid.

VVD-leider en premier Mark Rutte zei eerder door de veranderingen te vrezen voor een lang formatieproces. Hij is bang "dat de boel na 12 september eerst negen dagen stil komt te liggen'', omdat dan de Kamer pas weer bijeenkomt.

Gerelateerde artikelen