Nieuws5 nov '11 21:58

Duivel in beroemde fresco

Auteur: Maurice Driessens

In een wereldberoemde fresco in de Sint-Franciscusbasiliek in het Italiaanse Assisi is 800 jaar na oplevering een afbeelding van de duivel ontdekt.

De wereldberoemde fresco's van Giotto sieren onder meer het complete plafond van de basiliek. In de wolkenpartij van de fresco is bij restauratiewerkzaamheden het hoofd van de duivel ontdekt.

Na de aardbeving van 1997 in Umbrië werd begonnen met een restauratie van de basiliek zodat restaurateurs dichterbij kwamen. De afbeelding kon acht eeuwen lang onontdekt blijven doordat het vanaf de grond vrijwel niet te zien is.

Wat dan nu?
Kunsthistorici zijn het niet eens over de betekenis van de ontdekking.

Sergio Fusetti, die de restauratie van de basiliek leidt, denkt dat Giotto (1267-1337) een grap heeft gemaakt door een duivel met hoorns te schilderen met de gelaatstrekken van iemand die hij niet mocht.

De ontdekker van de duivel, Chiara Frugoni, denkt daarentegen dat de afbeelding best serieus bedoeld kan zijn. Zij wijst op het middeleeuwse geloof dat ook in de hemel demonen wonen die de hemelvaart van de zielen van overledenen moeten tegenhouden.

Gerelateerde artikelen