Woensdag sturen onder meer de organisaties Stop de Bezetting, Stichting Palestina, het Nederlandse Palestina Komité en Een Ander Joods Geluid een brief naar de Tweede Kamer waarin zij hun deelname aan de internationale vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook verdedigen.
Freedom Flotilla 2
Samen met een aantal Italiaanse organisaties zullen zij onderdeel zijn van de vloot Freedom Flotilla 2, om humanitaire goederen naar de Gazastrook te brengen.
Rosenthal deed dinsdag een oproep aan de organisaties om niet uit te varen. Volgens het kabinet levert deze actie "allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict." Hij wees erop dat hulpverlening aan Gaza het meeste effect heeft als dat via de reguliere grensovergangen tussen Israël en Gaza wordt geleverd. Nederland dringt er al jaren op aan die grenzen verder open te stellen. Rosenthal kan de Nederlandse schepen echter niet verhinderen om deel te nemen.
Doel: blokkade doorbreken
De initiatiefnemers van de actie willen met de vloot de "illegale blokkade van de Gazastrook doorbreken en hulpgoederen afleveren." Volgens de organisaties is de blokkade in tegenspraak met het internationaal recht. ,
"Met zijn advies tegen deelname erkent minister Rosenthal deze volstrekt onwettige actie van Israël. Wij komen slechts op voor internationaal recht en een menswaardig bestaan in de Gazastrook", aldus de woordvoerder van de Nederlandse delegatie, Benji de Levie.
Opvarenden binnenkort bekend
Binnenkort maken de organisatoren bekend wie er als opvarenden mee zullen gaan richting de Gazastrook. Volgens De Levie zullen onder meer politici, oud-politici en enkele journalisten meevaren.
In totaal nemen ongeveer duizend mensen deel aan de reis, op vijftien verschillende schepen. Op 2 mei moeten de schepen aankomen, precies een jaar nadat de Israëlische marine de vorige vloot tegenhield op de Middellandse Zee. Daarbij kwamen negen Turkse opvarenden om het leven.
Donderdag houdt de Tweede Kamer met de minister een spoeddebat over de Gazavloot.