Nieuws9 mei '12 14:01Aangepast op 9 mei '12 15:11

SP dient motie in tegen aanschaf JSF

Auteur: Anne-Greet Haars

De SP stelt opnieuw de aanschaf van de Joint Strike Fighter ter discussie. De partij dient een motie in met de oproep om de aanschaf van de toestellen definitief te schrappen.

Dat zegt Kamerlid Jasper van Dijk vandaag in 'BNR’s Zakendoen met': “We moeten vaststellen dat slechts een derde van de Tweede Kamer voorstander is van de aanschaf; namelijk CDA en VVD. De rest is tegen.”

Van Dijk verwacht dus een meerderheid te krijgen voor zijn motie.

Politiek besluit
“Het is een politiek besluit en de politiek kan elke dag beslissen om een genomen besluit ongedaan te maken. Dat wil ik ook gaan doen de komende weken, aangezien de Tweede Kamer nu aan zet is. Ik wil een voorstel indienen om te stoppen met dit nodeloze prestige project”, vertelt Van Dijk. 

Krijgsmacht
Van Dijk benadrukt dat minister Hillen de grootste bezuiniging op defensie aller tijden doorgevoerd. "De hele discussie over het hoogste geweldspectrum en het ambitieniveau is zwaar gedateerd. Onze krijgsmacht moet bescheidener en kleiner worden; dat is onvermijdelijk.”

Bedrijfsleven
Maar Nederland heeft toezeggingen gedaan het Nederlandse bedrijfsleven en de vraag is of de regering die niet moet nakomen. “Als wij nu besluiten om te stoppen met het JSF-project, dan zal er onderhandeld moeten worden met bedrijven. Maar dat is altijd beter dan verder de fuik in te zwemmen met dit project."

Knoop doorhakken
Deze kabinetsperiode zou er nog geen definitief besluit genomen worden over de aanschaf van de JSF. Een volgend kabinet hakt hier een knoop over door. Wel heeft Nederland besloten twee testtoestellen aan te schaffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen