Nieuws18 mrt '12 11:09Aangepast op 18 mrt '12 18:09

UPDATE | Gaat Samsom kiezers terugkapen?

Auteur: Thijs Baas

De leiderswissel doet de PvdA goed in de peiling van Maurice de Hond. Volgens hem is het nu afwachten of Diederik Samsom kiezers weet terug te kapen van de SP.

Maurice de Hond geeft de sociaaldemocraten zeven zetels winst in vier weken. De partij zou volgens de laatste peiling van Maurice de Hond uitkomen op 21 zetels in de Kamer.

De SP en D66 daalden in dezelfde periode elk drie zetels, bleek zondag uit cijfers van De Hond.

Inmiddels is van het gapende gat van negentien zetels tussen de SP van Emile Roemer en de toen nog door Cohen geleide partij nog maar een verschil van negen zetels over: 30 om 21.

Debatten
Volgens de opiniepeiler heeft de PvdA de zetelwinst vooral te danken aan de debatten tussen de vijf kandidaten, die in goede sfeer verliepen.

"We weten uit ervaring dat als er veel aandacht bij een partij is terwijl het omgeven is met een meer positieve dan een negatieve invalshoek, dat positief kan werken in de peiling", aldus De Hond.

SP
Dit heeft ertoe geleid dat een deel van de naar SP en D66 weggelopen kiezers naar de PvdA is teruggekeerd. De Hond: "Ze verliezen nog steeds heel veel aan de SP, maar iets minder dan het op het dieptepunt was."

Volgens De Hond zit een kwart van de PvdA-kiezers uit 2010 nu bij de SP. De echte testcase voor de PvdA komt naar zijn idee dan ook als er belangrijke politieke besluiten gaan vallen, "en met name als er verschillen zijn in het oordeel van de PvdA en de SP."

Samsom
Ook de nieuwe PvdA-leider werd geknipt en geschoren door De Hond. Van de potentiële PvdA-kiezers is 74 procent tevreden met de verkiezing van Samsom tot politiek leider en fractievoorzitter. De kiezers geven hem gemiddeld een 5,5, waarmee hij nu na Emile Roemer (6,8) en Alexander Pechtold (5,9) is geklommen naar een derde plaats.

Als Samsom erin slaagt een brug te slaan naar de weggelopen PvdA-stemmers, kan hij de partij volgens de opiniepeiler laten stijgen naar de 30 zetels.

Laagste score
De VVD verliest ook terrein en komt uit op 29 virtuele zetels, de laagste score sinds het kabinet Rutte aantrad.

De PVV profiteert een komt met twee zetels winst uit op 25. Deze opmars werd volgens De Hond ingezet met het omstreden meldpunt Oost- en Midden-Europeanen, nu vijf weken geleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen