Nieuws26 mei '11 17:09Aangepast op 26 mei '11 21:03

Een goede dag voor de gerechtigheid

Auteur: Edme Koorstra

Nederlandse politici reageren tevreden, maar ingetogen, op de arrestatie van Ratko Mladic. Niet iedereen houdt zich zo op de vlakte.

Britten: historisch moment
De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague noemde de arrestatie "een historisch moment voor een regio die werd verscheurd door de verschrikkelijke oorlogen van de jaren negentig."
Fransen: nieuwe stap voor Servië
De Franse president Nicolas Sarkozy spreekt van "een nieuwe stap voor Servië op weg naar toetreding ooit tot de Europese Unie'' als Mladic wordt uitgeleverd.
Amerikanen: verheugd
De Verenigde Staten "zijn verheugd" en "zien uit naar een spoedige uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag'', aldus Ben Rhodes, de vice-adviseur nationale veiligheid voor de Amerikaanse regering.
Europese Commissie: positief signaal
Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso noemde de arrestatie "een positief signaal in de richting van de Europese Unie en de buren van Servië. Het is een belangrijke stap voorwaarts voor Servië en de internationale justitie.''
Rutte, Hillen, Rosenthal
Nederlandse politici reageren tevreden, maar ingetogen, merkte politiek verslaggever Hugo Reitsma. Hij sprak met premier Mark Rutte, minister van Defensie Hans Hillen en Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.
Eerder al noemde minister Verhagen de arrestatie "een goede dag voor de gerechtigheid."
Joris Voorhoeve
Het mooiste politieke nieuws wat ik ooit gehoord heb. Zo omschrijft Joris Voorhoeve de arrestatie van Radko Mladic. Voorhoeve was in 1995 minister van Defensie en dus politiek verantwoordelijk voor de Nederlandse missie in Sebrenica.
Wim Kok
Oud-premier Wim Kok: ,,Het recht moet zijn loop hebben. Velen zullen met mij opgelucht zijn dat generaal Mladic nu eindelijk is opgepakt. Het is onbegrijpelijk dat Mladic zo lang op vrije voeten heeft kunnen blijven.'' Kok leidde zijn eerste kabinet tijdens de val van Srebrenica. Zijn tweede kabinet viel uiteindelijk over de kwestie.
Luister naar alle interviews via de knoppen rechts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen