Nieuws17 jun '12 08:35Aangepast op 17 jun '12 17:20

Wonder van Charkov of lege handen

Auteur: Fleur de Bruijn

De supporters van het Nederlands elftal hebben de moed nog niet opgegeven: "We gaan naar Warschau toe'', zingen ze.

Vanuit het metrostation in het centrum van Charkov zwelt rond het middaguur het geluid steeds verder aan. "Alles of niets, alles of niets!'' brullen de supporters van het Nederlands elftal als ze met hun oranje metrovoertuig aankomen bij het Vrijheidsplein.

Minder supporters
In de metro's die woensdag bijna uitpuilden van feestende fans is de stemming dit keer heel wat rustiger. "Maar we geloven nog wel in het wonder van Charkov, hoor'', zegt een supporter stellig.

Op het Vrijheidsplein voert oranje net als bij de voorgaande EK-duels van het Nederlands elftal weer de boventoon. Ook veel Oekraïners zijn in het oranje naar de fanzone gekomen. Zij hebben gehoor gegeven aan de oproep van Jokko de Wit, oprichter van de Oranjecamping, om massaal in oranje kleding het Nederlands elftal te steunen.

Op het Oranjeplein is het aanzienlijk koeler dan woensdag, toen de temperatuur opliep tot dik 35 graden Celsius. Nu gaat de zon vaak schuil achter een wolkendeken en zorgt een flinke wind voor verkoeling. De dj op het plein verwelkomt de fans met de toepasselijke hit 'Je hoeft niet naar huis vannacht' van Marco Borsato.

Klaas-Jan Huntelaar
Zondagavond zal blijken of Charkov inderdaad wonderen kan verrichten voor Oranje. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk heeft kwalificatie voor de kwartfinales van het EK niet in eigen hand. Oranje moet zelf met minimaal twee doelpunten verschil winnen van Portugal en hopen dat Duitsland wint van Denemarken. Beide wedstrijden in groep B beginnen om 20.45 uur.

Van Marwijk kondigde zaterdag al aan dat Oranje in het Metaliststadion van Charkov vol op de aanval gaat spelen. "We weten nu op voorhand dat we na 90 minuten met twee doelpunten voor moeten staan. Onze strategie zal daarop gericht zijn'', zei de bondscoach. Spits Klaas-Jan Huntelaar lijkt zich na twee invalbeurten op te kunnen maken voor een basisplaats.

De situatie in groep B ligt nog volledig open. Zelfs Duitsland, dat de volle score van zes punten heeft, kan nog worden uitgeschakeld.

De Oranje Trophy
Onder de duizenden supporters die Oranje in Charkov zullen steunen, bevinden zich deelnemers aan de Oranje Trophy. De Oranje Trophy is een karavaan met veertig oranje voertuigen. Deze stoet is donderdag vanuit Amsterdam vertrokken en kwam vannacht aan in Charkov. Mocht Nederland de groepsfase overleven, dan rijdt het konvooi naar elke plek waar gespeeld wordt.

En daar blijf het niet bij. Na het EK rijden de avonturiers via de Noordkaap (Noorwegen) naar Londen, waar de Olympische Spelen plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de stoet in zes weken 15.000 kilometer af zal leggen door tien landen.

In 2010 was er al eens een Oranje Trophy naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika en in 2008 naar de Olympische Spelen in Peking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen