Nieuws4 jul '11 10:25Aangepast op 4 jul '11 15:46

Zitting verder zonder Mladic

Auteur: Edme Koorstra

Rechter Orie heeft Ratko Mladic maandag uit de rechtszaal van het Joegoslavië Tribunaal verwijderd. De zitting ging zonder Mladic verder. De oud-generaal bleef maar schelden en schreeuwen, ondanks herhaalde oproepen van de voorzittend rechter om zijn mond te houden.

Gisteren zei zijn advocaat nog dat Mladic niet naar de zitting zou komen, omdat hij het niet eens is met de toewijzing van een advocaat. Vandaag kwam hij toch opdagen.
De voormalige Bosnisch-Servische legerleider kwam meteen aan het begin van de zitting in botsing met rechter Alphons Orie. Die vroeg hem tot twee keer toe zijn baseballpet af te nemen. Uiteindelijk vroeg Orie de bewakers Mladic daarbij te 'assisteren'.
Mond houden
Ook bleef Mladic doorpraten terwijl anderen aan het woord waren. Orie vroeg de oud-generaal zijn mond te houden.
"Niet schuldig"
Nadat Mladic uit de zaal verwijderd was, begon Orie de elf punten van de aanklacht voor te lezen, waaronder genocide na de val van Srebrenica. Omdat de verdachte niet aanwezig was, is in het zittingsverslag opgenomen dat de oud-generaal 'niet schuldig' heeft gepleit. Dat is volgens de regels van het VN-hof in Den Haag.
Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak kan gaan beginnen, is nog niet duidelijk. Dit is onder meer afhankelijk van het moment waarop Mladic zijn advocatenteam rond heeft.
Luister met de knop rechts naar BNR-verslaggever Laurens Boven: "Rechter Orie moest alle zeilen bijzetten om Mladic in het gareel te houden".

Luister rechts ook naar de analyse van Willem Van Genugten, hoogleraar verbonden aan de Tilburg Law school.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen