Nieuws31 mei '11 19:47Aangepast op 1 jun '11 06:08

Mladic vast in Scheveningen (update)

Auteur: Edme Koorstra

Ratko Mladic, de Bosnisch-Servische oud-generaal, is in de gevangenis van Scheveningen aangekomen. Hij zal voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag terechtstaan wegens volkerenmoord en oorlogsmisdaden.

Image

Op 26 mei werd hij in Servië door de autoriteiten aangehouden, nadat hij twaalf jaar lang op de vlucht was.
Een vliegtuig met Mladic erin landde rond half negen op Rotterdam The Hague Airport. BNR-verslaggevers Jeroen Stans en Laurens Boven maakten de foto's die je in de slideshow ziet. Luister met de knop rechts naar hun reportage.
Volkerenmoord
In de gevangenis van Scheveningen wordt hij overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Daar zal de 69-jarige oud-legerleider terechtstaan wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
De aanklachten op een rij
De eerste aanklachten van het Joegoslavië-Tribunaal tegen Mladic dateren van juli 1995. Hij werd toen samen met de politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, eerst aangeklaagd wegens misdaden rond de belegering van Sarajevo en in gevangenkampen in Bosnië.

In november 1995 klaagde het tribunaal beide leiders ook aan inzake Srebrenica. Als gevolg daarvan zijn de aanklachten tegen Mladic inmiddels samengevoegd tot elf punten:

- genocide (volkerenmoord) en medeplichtigheid aan genocide, gepleegd in onder meer Srebrenica en het district Prijedor met zijn kampen als Omarska.

- misdaden tegen de menselijkheid; zoals vervolging om politieke, raciale en religieuze redenen, uitroeiing, moord, gedwongen deportatie en onmenselijk handelen.

- oorlogsmisdaden zoals moord, het terroriseren van de burgerbevolking, het plegen van wreedheden, aanvallen op burgers en het nemen van gijzelaars.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen