Nieuws27 mei '11 20:02Aangepast op 27 mei '11 21:10

Rechters voor zaak-Mladic benoemd

Auteur: Jorn Lucas

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft vrijdag drie rechters aangewezen voor de zaak-Mladic. Onder hen is ook de Nederlander Alphons Orie. De twee andere rechters zijn de Duitser Christoph Flügge en de Zuid-Afrikaan Bakone Justice Moloto.

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic wordt vermoedelijk snel aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag uitgeleverd. Een rechtbank in de Servische hoofdstad Belgrado oordeelde vrijdag dat Mladic fit genoeg is om terecht te staan voor het tribunaal.
Binnen 7 dagen
Volgens het Openbaar Ministerie in Servië kan de uitlevering binnen zeven dagen zijn gerealiseerd. De woordvoerster van de rechtbank, Maja Kovacevic, zei dat de 69-jarige Mladic door medici is onderzocht.
Raadsman Milos Saljic zei dat zijn cliënt Mladic veel te ziek is om in Den Haag terecht te staan en dat daarom uiterlijk maandag beroep wordt aangetekend tegen het besluit om de verdachte uit te leveren. Darko Mladic, zoon van de oud-generaal, vindt dat zijn vader in het ziekenhuis moet worden opgenomen en te zwak is om te worden vervoerd naar Nederland. Darko en Bosiljka, de vrouw van Mladic, bezochten de oud-generaal vrijdag in het gerechtsgebouw.
Na 16 jaar gevonden
Mladic werd zestien jaar lang gezocht en donderdag pas aangehouden in een huis in Lazarevo, ten noorden van Belgrado. Hij was donderdag voor het eerst aan een onderzoeksrechter voorgeleid. Mladic maakte toen een erg zwakke indruk. Ook sprak hij onsamenhangend. Ooggetuigen schilderden Mladic af als een zieke man met een beperkte toerekeningsvatbaarheid. De Servische aanklager Bruno Vekaric noemde die beweringen vrijdag onjuist.
De arrestatie van Mladic is belangrijk voor de Servische ambitie om lid te worden van de Europese Unie. De EU benadrukte steeds dat Servië volledig moet samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal, wil het uiteindelijk toetreden tot de unie.
Srebrenica
Het Joegoslavíë-Tribunaal beschuldigt Mladic van een reeks ernstige misdaden, onder meer gepleegd bij de 43 maanden lange belegering van Sarajevo en bij de verovering van de Oost-Bosnische plaats Srebrenica.
Het VN-tribunaal in Den Haag was vaak zeer kritisch over de medewerking van de Serviërs bij de pogingen Mladic te pakken. De Servische autoriteiten zouden hem de hand boven het hoofd houden.
De Servische minister van Defensie, Dragan Sutanovac, ontkende vrijdag dat zijn land Mladic jarenlang heeft beschermd. ,,Pas in de afgelopen weken werd duidelijk waar Mladic de afgelopen jaren heeft gezeten'', zei Sutanovac. Volgens de bewindsman heeft Belgrado met de arrestatie van Mladic aangetoond dat het serieus werk wil maken van de Servische integratie in Europa.
De aanhouding van de oud-generaal is de Servische regering in eigen land echter ook op kritiek komen te staan. Mladic is voor veel Serviërs een oorlogsheld. De ultranationalistische partij SRS heeft opgeroepen zondag massaal te protesteren tegen de arrestatie van Mladic. Het protest begint 's middags voor het parlementsgebouw in Belgrado. Volgens de SRS heeft president Boris Tadic ,,zich laten vernederen en wordt Servië nu geregeerd door Brussel en Washington''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen