Nieuws11 mei '12 10:00

Holland op z'n smalst

Auteur: Pieter van den Akker

Steeds meer Nederlanders doet een beroep op de schuldhulpverlening. En nee, dat zijn niet alleen maar mensen met een uitkering.

Het Bureau Krediet Registratie slaat alarm vanwege de beroerde financiële situatie waarin veel gezinnen verzeild zijn geraakt. Een kwart van alle Nederlanders kampt op dit moment met betalingsachterstanden. Door de crisis zijn er voor het eerst meer werkenden dan uitkeringstrekkers die hun toevlucht zoeken tot de schuldhulpverlening.

Op het randje
Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren, legde vrijdag op BNR uit: "Er zijn op dit moment in Nederland zo'n 700 duizend huishoudens die betalingsachterstanden hebben en in zwaar financieel weer zitten. En we verwachten dat er zo'n 300 duizend nu op het randje van zwaar weer zitten. Dus het is behoorlijk: een op de tien huishoudens heeft financiële problemen."

Overuren kwijt
Het opvallende is dat zich onder deze groep ook veel mensen met een baan bevinden. De Kock: "Dat is een tendens die de afgelopen jaren is ontstaan. Het is dit jaar voor het eerst dat het meer mensen betreft die een inkomen uit arbeid hebben. Dat heeft vooral te maken met de financiële verplichtingen die mensen aangaan en die niet meer na kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld overuren kwijt zijn geraakt. Of ze zijn ontslagen bij de ene baan en hebben een andere baan met minder inkomen."

Klik hier om te luisteren naar Joke de Kock, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen