Nieuws25 jan '12 18:15

Machtigste man van Nederland stopt

Auteur: Pieter van den Akker

Misschien wel de machtigste man van Nederland stopt ermee. Maar last van heimwee zal vice-president van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink, niet krijgen.

Zijn hele leven diende hij de publieke zaak. Maandag werd hij 70 jaar en nu stopt hij ermee. Bij zijn afscheid presenteert hij ook een boek in het Haagse Nieuwspoort. Verslaggever Harmen van der Veen sprak met Tjeenk Willink.

Concert
"Het meest professioneel zijn diegenen die, als er een dirigent is, beseffen dat het concert pas is afgelopen als het doek voor het laatst is gevallen. En dus nog niet als de tonen verklonken zijn. Dat is hoe ik me nu probeer te voelen", vertelde Tjeenk Willink bij zijn afscheid.

Warrig
Hoe hij het concert, ofwel de politiek in Nederland, de laatste tien jaar heeft zien veranderen? "Ik heb vooral de Raad van State zien veranderen", antwoordde Tjeenk Willink. "Die verandering is als het ware een afgeleide van wat er in Nederland aan de hand is. De verhouding tussen instituties en het staatsbestel is warriger geworden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen