Programma18 okt '12 18:06

Zalmonella eist derde leven

Auteur: Mijke Hurkx

Drie mensen zijn inmiddels overleden na het eten van vervuilde zalm van het bedrijf Foppen in Harderwijk. Zeker 950 mensen zijn ziek geworden na het eten van de zalm.

Dat meldt het gezondheidsinstituut RIVM.

Vorige week ging het nog om twee sterfgevallen, maar inmiddels is ook zeker dat een derde geval overleden is aan de besmette zalm. Het gaat om besmettingen met de Salmonella Thompson-bacterie.

Weer meer slachtoffers
Het RIVM denkt dat de toename van het aantal besmettingen komt doordat mensen nog steeds besmette zalm in de koelkast en de vriezer hebben liggen en die opeten. Ook melden mensen zich sneller bij de huisarts als ze salmonella-achtige klachten hebben door de uitgebreide media-aandacht.

Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van.

Zalm in verdomhoekje
Door alle commotie rond de besmette zalm van fabrikant Foppen loopt de verkoop in Nederland terug. Volgens leveranciers, groothandels, winkels en horeca zit de zalm in het verdomhoekje.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen