Programma2 nov '12 11:49

Vierde dode door 'zalmonella'

Auteur: Pieter van den Akker

Er is opnieuw iemand overleden aan een infectie met salmonella, nadat diegene besmette gerookte zalm had gegeten. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vrijdag bekend.

De oudere patiënt is de vierde persoon die overleden is. Bij een andere patiënt die is overleden, wordt nog onderzocht of dat komt door een besmetting met salmonella, zo liet het RIVM weten.

Desalniettemin is de uitbraak van salmonella op zijn retour. Afgelopen week zijn er bij het (RIVM) 37 nieuwe gevallen gemeld van besmetting met de Salmonella Thompson-bacterie. In totaal zijn er nu 1063 mensen besmet geraakt na het eten van gerookte zalm van het Harderwijkse bedrijf Foppen, zo liet het RIVM vrijdag weten. In de voorafgaande week waren er nog 76 nieuwe meldingen.

Geen meldingsplicht
Wel kan het daadwerkelijke aantal zieken een heel stuk hoger liggen, omdat er geen meldingsplicht bestaat voor een salmonella-infectie: dit soort infecties hoeft niet bij de GGD gemeld te worden. Daardoor is het moeilijk om het precieze aantal besmettingen te inventariseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen