Programma15 okt '12 17:36

Publiek laat geïnformeerd over Zalmonella-uitbraak

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het bedrijf Foppen wist al twee dagen voordat het publiek werd geïnformeerd, dat ook salades mogelijk besmette zalm bevatte. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

"Wij hebben gezegd: laten we uit voorzorg geen risico's nemen", zegt  Benno Bruggink van de NVWA bij BNR Petra Grijzen. Foppen heeft daarom snel actie genomen, maar nog niet direct het publiek geïnformeerd. Bruggink begrijpt dat wel: "Dat komt omdat het vrij ingewikkeld is. Er zijn heel veel bedrijven waar Foppen aan levert die zalmproducten maken."

Op 1 oktober hoorde de NVWA dat het niet alleen mis was met de gerookte zalm van het bedrijf, maar ook met de zalm in salades. Dat was op een maandag. De volgende dag, dinsdag 2 oktober, heeft Foppen de salades toegevoegd aan de lijst met terug te halen artikelen. Weer een dag later is het publiek hierover geïnformeerd, pas twee dagen later dus.

Twee ouderen zijn overleden nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. Zeker 550 mensen zijn er ziek door geworden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen