Nieuws17 mei '11 12:40Aangepast op 17 mei '11 14:04

Rutte haalt 's lands broekriem ook echt aan

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Van de in het regeerakkoord aangekondigde 2,9 miljard euro aan bezuinigingen voor 2011 is 2,65 miljard feitelijk ingeboekt. Dat blijkt uit de bezuinigingsmonitor die de Algemene Rekenkamer dinsdag heeft gepubliceerd.

Ze brengt daarmee de stand van zaken in beeld van de voortgang van de door het kabinet gewenste 18 miljard euro aan bezuinigingen tijdens deze regeerperiode.
Dit jaar wordt er onder meer bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking (401 miljoen euro) , de inburgering van immigranten (100 miljoen), defensiematerieel (43 miljoen) en natuur (60 miljoen). Ook wil het kabinet nog dit jaar 790 miljoen euro besparen op ambtenarensalarissen.
De 254 miljoen euro die het kabinet volgens de Rekenkamer achterloopt op schema heeft voor de helft een statistische verklaring en zit 'm in de afronding van bedragen. In het regeerakkoord zijn alle bedragen in miljarden en in de miljoenennota 2012 in miljoenen.
Dit jaar wordt er onder meer bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, de inburgering van immigranten, defensiematerieel en natuur. Ook is er de doelstelling flink te besparen op ambtenarensalarissen.
Lees het rapport hier zelf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen