Nederland wil een onafhankelijke eurocommissaris die begrotingsdiscipline in de eurolanden kan afdwingen.
De Finse premier Jyrki Katainen sprak maandag zijn steun uit aan dit voorstel. Volgens hem versterkt het de begrotingsdiscipline, oftewel de wil van landen om zich aan de begrotingsregels te houden.
Sancties
Klaas Knot liet zich maandag in het huismagazine van DNB uit over het onderwerp. Hij vindt dat begrotingszondaars automatisch sancties opgelegd moeten krijgen en een dwingend herstelprogramma moeten ondergaan. Een onafhankelijke Europese begrotingsautoriteit moet hierover beslissen.
Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiele Economie en lid van het monetair expert-panel van de Europese Unie, vindt de ideeën van Knot goed, maar ziet ze niet als oplossingen die snel en makkelijk kunnen worden toegepast.
Gelopen race
Volgens Eijffinger komt het voorstel over sancties wat laat, nu er na veel gesteggel in Europa al een compromis is bereikt over semi-automatische sancties tegen zondaars: "De Europese commissie kan sancties voorstellen, maar dan heeft de Ecofin het recht om deze met unanimiteit van stemmen terug te sturen naar de commissie. Dus dit is eigenlijk al een gelopen race."
Verdragswijziging
Het voorstel om een onafhankelijke Europese begrotingsautoreit in te stellen, is volgens de hoogleraar lastig te realiseren. Volgens hem komt zo'n autoriteit neer op een Europese minister van Financiën. "Daar is een verdragswijziging voor nodig en dat is niet eenvoudig."
Volgens Eijffinger betekent dit voor lidstaten dat zij soevereiniteit moeten inleveren, iets waar veel landen niet op zitten te wachten. Bovendien kost zo'n verdragswijziging veel tijd: "Het verdrag moet geaccordeerd en geratificeerd worden. Voordat we dat allemaal gehad hebben zijn we zeker vijf jaar verder."