Nieuws6 okt '12 10:26Aangepast op 6 okt '12 17:19

Partijraad GL bespreekt vertrek Sap

Auteur: Thijs Baas

Na Jolande Sap gooit ook partijvoorzitter Heleen Weening de handdoek in de ring. En met haar stapt het gehele bestuur op.

Dat maakte zij zaterdag bekend op een partijraad in Utrecht. BNR's Hans Verbeek: "Daarmee moet de partij een kans krijgen voor een frisse start zodat ze weer naar voren kan kijken, zei Weening. Een discussie over personen moet dat volgens haar niet in de weg staan."

Pijn
Een dag eerder stapte fractieleider Jolande Sap al op nadat zij de steun van het partijbestuur had verloren. Ze zij dit met "pijn in het hart'' te doen. Er was daarna een hoop kritiek van prominente GroenLinksers op het besluit van het partijbestuur om Sap te laten vallen. Zo haalden Femke Halsema en Tofik Dibi al hevig uit naar het bestuur en zijn voorzitter.

Inschattingsfout
"Weening noemde het achteraf een inschattingsfout om Sap de dag na de verkiezingen te steunen in haar besluit om aan te blijven. Al snel bleek volgens haar dat er binnen verschillende afdelingen van GroenLinks geen draagvlak meer bestond en dat heeft ertoe geleid dat ook het bestuur er niet meer op vertrouwde dat Sap een goede leider voor de partij was", aldus Verbeek op BNR.

Gedoe
Verbeek: "Er is sowieso ontzettend veel gedoe in de partij, eigenlijk al sinds het aantreden van Sap. Het begon met de overgang van Halsema naar Sap zonder enige raadpleging van de leden destijds. Toen kreeg je de discussie over de Kunduz-missie in Afghanistan die de partij verscheurde. En dit jaar kwam daar nog het gedoe bij rond de lijsttrekkerschapverkiezingen en de kandidatenlijst."

Halsema
Die continue strijd tussen het partijbestuur aan de ene kant en de Kamerfractie aan de andere kant is niet van vandaag of gisteren, zegt Verbeek. "Ook Halsema lag in de clinch met het partijbestuur, dat verklaart ook de venijnige toon in al haar tweets."

Warrig
Paulus de Wilt, de nummer 11 op de GroenLinks-lijst: "Er zijn alleen maar verliezers, maar dit moest wel gebeuren. Heel even leek het erop dat het bestuur dacht: even uithuilen en weer door. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Er zijn de afgelopen jaren ontzettend veel fouten gemaakt door de partij en mensen weten niet meer wat ze aan GroenLinks hebben. We zijn onduidelijk en warrig geweest en hebben slingerkoersen gevolgd." Het gaat volgens De Wilt nog wel een half jaar duren voordat de partij alles weer op de rails heeft en er een geheel nieuw bestuur zit.

Andere naam
Ook Maarten Van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam, pleit voor een discussie over hoe nu verder: "We moeten praten over wie we zijn, wat zijn onze idealen en hoe geven wij die vorm'', zei hij zaterdag op een partijraad in Utrecht. Misschien moet er wel gedacht worden over een andere naam of samenwerking met een andere partij, vindt de wethouder. "We moeten niets uitsluiten.'' Eerder pleitten onder anderen oud-Kamerlid Ineke van Gent en voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk al voor een dergelijke discussie.

Helemaal klaar mee
Onder partijleden lijkt weinig enthousiasme om het bestaansrecht van de partij ter discussie te stellen. "Ik ben daar helemaal klaar mee'', aldus een lid. Maar ook prominente leden als Marijke Vos twijfelen niet aan het bestaansrecht van de partij. Die heeft volgens haar een unieke positie door groen en links te verbinden en een fusie met de PvdA ziet zij "absoluut niet zitten''. De partij moet tot rust komen en een nieuwe start maken, is haar oordeel.

Debatten
De partijraad bestaat uit tachtig leden uit verschillende geledingen uit GroenLinks en heeft normaal gesproken de taak om debatten te voeren en met conclusies richting te geven aan de partij. Daarnaast is de raad gemachtigd om het GroenLinks-bestuur opdracht geven om een congres uit te schrijven voor een ledenraadpleging.

Genoeg te bespreken
Binnen GroenLinks valt er genoeg te bespreken na de verkiezingsnederlaag op 12 september en het opstappen van Sap vrijdag. Het partijbestuur had het vertrouwen in Sap opgezegd, omdat het draagvlak in de partij voor haar ontbreekt om GroenLinks er weer bovenop te helpen.

Sap vertrekt ook als Kamerlid. Maandag willen de overige leden van de fractie een nieuwe fractievoorzitter kiezen, waarschijnlijk Kamerlid Bram van Ojik. GroenLinks heeft vier zetels in de Kamer.

Neptweets
Het aftreden is natuurlijk ook  een drukbesproken onderwerp op Twitter. Er komen zelfs neptweets van Sap voorbij. Iemand doet zich op Twitter voor als Sap met de naam @JolandeSap, haar echte account is @jolandesap

De neptweets die voor veel verwarring en hilariteit zorgen:            

@JolandeSap: Wat een zootje. Nu al opgelucht dat ik weg ben bij die club eigenlijk.

@JolandeSap: Wachtgeld!!!       

Ook Weening tuinde erin en heeft zelfs op de nep Sap gereageerd, maar die tweets zijn helaas alweer verwijderd.          

Tweets
Een greep uit de andere tweets over het vertrek van Sap en het partijbestuur:

@HumbertoTan: Over GroenLinks: zelden gezien hoe een partij zichzelf overbodig maakt. Ondanks vrije val balen ze dat er überhaupt op ze gestemd is?

@FemkeHalsema: Onverdiend. Dank je wel, Jolande Sap voor je moedige en eerlijke politieke leiderschap.

‏@DEereszet: Ik neem aan dat de leden van #groenlinks zo ook opstappen.

‏@BramFokke: Bestuur claimt nemen verantwoordelijkheid door af te treden. Maar zo slaat bestuur cruciale stap over: verantwoording afleggen.

‏@Flightchaser: LPF-toestanden bij #GroenLinks #partijraad. Bij de volgende verkiezingen 0 zetels. Beste is om te fuseren of anders eigen graf.

@Jeanne vanden Heuvel: Ik heb nu na 35 jr.mijn lidm.Gr.links opgezegd. Ik heb meegedaan met de opbouw, wil niet getuige zijn van de teloorgang.

@elsbeth_tWitt: Nou, dat was ook een weggegooide stem. Had net zo goed op Johan Vlemmix kunnen stemmen...

‏@KlaasBroekhuize: Van Ojik gooit nog even een hele messenset in de rug van Sap en krijgt applaus.

‏@Ibrahimwijbenga: De mooiste bloemen krijg je op je begrafenis #GroenLinks

@ErnstjanvDoorn: #groenlinks kan nu alleen nog maar omhoog! Bouwen aan een nieuwe mooie sterke groene partij op links! Wens ze heel veel succes en wijsheid!

Gerelateerde artikelen