Nieuws31 aug '12 16:37Aangepast op 31 aug '12 21:30

PvdA zit SP op de hielen

Auteur: Thijs Baas

De PvdA is de SP inmiddels tot op één zetel genaderd in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate. De VVD blijft de grootste.

De SP zakt drie zetels naar 27 zetels, de PvdA stijgt er vier en komt voorlopig uit op 26. De VVD blijft met 34 zetels koploper. Ten opzichte van een week eerder stijgt de PVV een zetel, tot 20. D66 blijft op 14, het CDA zakt één zetel naar 13, de ChristenUnie verliest er ook één en komt uit op 5.

GroenLinks
GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben allebei 4 zetels; voor GroenLinks een verlies van één zetel ten opzichte van vorige week, voor de Partij voor de Dieren een winst van één zetel.

De peiling, die in opdracht van Nieuwsuur werd uitgevoerd, geeft de SGP 2 zetels en 50Plus 1 zetel. De peildagen waren woensdag, donderdag en vandaag. Net als alle andere peilingen hanteert ook Ipsos Synovate een foutmarge van twee zetels, wat inhoudt dat een zetelaantal van tien in de peiling duidt op een werkelijk zetelaantal van tussen de acht en de twaalf.

Tijd moeilijk te keren
De lijsttrekkersdebatten lijken een belangrijke oorzaak en het tij is nog moeilijk te keren, zo voorspelt Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut.

"Het verschil met de vorige verkiezingen in 2010 is groot'', aldus Van Grieken. "Roemer was toen nieuwkomer en deed het toen met onder meer zijn humor heel goed. Roemer is kandidaat-premier en moet een andere rol aannemen. Mensen kijken nu op een heel andere manier naar hem. Roemer heeft dat misschien niet goed ingeschat.''

Vergelijking met Cohen
Van Grieken denkt dat de situatie voor Roemer nog moeilijk te veranderen is. "Bij het begin van het debat kreeg hij donderdag al de vraag hoe en op welke punten hij het beter zou moeten doen dan bij het vorige debat bij RTL'', zegt hij. "En nu zal Roemer zo'n beetje elke dag een microfoon onder zijn neus geduwd krijgen en de opmerking horen dat het niet zo goed ging. De situatie is wat dat betreft wel een beetje te vergelijken met Job Cohen bij de vorige verkiezingen.''

"Het beeld is veel belangrijker dan de inhoud'', vervolgt Van Grieken. "Dat is lange tijd onderschat. Voor veel Nederlanders is de inhoud moeilijk te volgen. Dat heeft vaak niets met intelligentie te maken, het zijn complexe vraagstukken. En de tijd om ze te bespreken is beperkt.''

Gerelateerde artikelen