Nieuws3 dec '12 10:52

GroenLinks laat 3-procentseis vallen

Auteur: Pieter van den Akker

GroenLinks wil dat het kabinet de 3-procentseis van Brussel laat vallen. Dat zegt fractievoorzitter Bram van Ojik op BNR.

In het Vijfpartijenakkoord, waar Groenlinks ook aan meedeed, was afgesproken dat het tekort niet groter dan 3 procent mocht zijn. Maar de opstelling van het nieuwe kabinet vraagt andere keuzes, zegt van Ojik op BNR. "Die 3 procent is niet heilig."

Deze woorden gaan op als het inwilligen van de eis ertoe leidt dat de werkloosheid met 10- tot 15-duizend mensen oploopt. Van Ojik: "Dan moet je je heel serieus de vraag stellen of je dan niet beter tijdelijk genoegen kan nemen met een wat groter begrotingstekort."

"Juist als je moet bezuinigen om aan 'de 3-procent' te komen is het van wezenlijk belang waar je wel en waar je niet op bezuinigt", vindt hij. "Ik ben bang dat we straks in een situatie komen waarin we die 3 procent niet halen. Dan zou ik het heel slecht vinden om extra te bezuinigen."

Compromissen
Het is niet gezegd dat GroenLinks over vier jaar doelbewust op regeringsdeelname afkoerst, zegt hij verder. "Maar we zijn wel een partij die, als de gelegenheid zich voordoet en we hebben de mogelijkheid om een deel van ons verkiezingsprogramma te realiseren, de mogelijkheid altijd zal aangrijpen. En we zijn ook bereid daarvoor compromissen te sluiten."

Hij voegt er aan toe dat zijn partij meer wil zijn dan een luis in de pels. Dat blijkt volgens hem ook wel: "GroenLinks is een partij met 70-80 wethouders. Wij besturen mee in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen