Nieuws13 mei '11 17:23

OV weer plat in juni

Auteur: Edme Koorstra

Reizigers in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen in juni hoogstwaarschijnlijk opnieuw te maken met stilstaande bussen en lege tramhaltes. De bonden dreigen het openbaar vervoer in die steden weer plat te leggen uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen. Als het aan Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten ligt, komt er drie keer een 24-uursstaking.

Bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV zei vanmiddag  dat de bonden nog wel overleg voeren met hun juristen over de invulling van de staking. "Dan gaat het vooral over de timing. Doen we het de eerste week van juni en drie dagen achter elkaar? Of is het verstandiger om het op een dag in de drie verschillende steden tegelijk te doen?" Dat laatste heeft niet de voorkeur van de bonden, aldus Vermeulen.
Vervoerder krijgen het moeilijk
De vervoerders in de grote steden lijken in zwaar weer te komen. Het kabinet wil fors bezuinigen op het vervoer en wil het stadsvervoer bovendien verplicht openbaar aanbesteden. Medewerkers van de vervoerders in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag legden deze week daarom om beurten in de ochtendspits het werk neer. Rotterdam was woensdag aan de beurt, donderdag en vrijdag volgden respectievelijk Den Haag en Amsterdam.
In de spits
Het was niet de eerste keer dat het personeel dit jaar het werk neerlegde. Dat gebeurde al twee keer eerder. Nieuw was deze actieweek echter dat de reizigers in de spits werden getroffen. Desondanks verliepen de stakingen in de steden rustig. Mensen waren goed voorbereid op het gemis aan trams, bussen en metro's.
Samenwerkingen om klappen op te vangen
Ondertussen kijken de vervoerders hoe ze de klappen van de voorgenomen bezuinigingen zelf kunnen opvangen. RET-directeur Pedro Peters zei eerder dat RET en HTM voorzichtig de mogelijkheden van een fusie bekijken. HTM wilde zo ver niet gaan en hield het op besprekingen over samenwerking op onderdelen. Beide partijen keken in het verleden al naar een samenwerking of fusie, maar dat liep tot op heden altijd spaak.
Begrip onder reizigers
Volgens Vermeulen is er onder reizigers veel begrip voor de acties, mits de informatie daarover goed is. "Dat concluderen we onder meer uit verschillende peilingen in verschillende media." Daarnaast stelde Vermeulen ook begrip te ervaren van verschillende organisaties als de ouderenorganisatie Anbo en reizigersorganisatie Rover. "Dat zij ons steunen is heel veelzeggend."
Mede met die steun is het volgens de bonden tijd voor nieuwe en hardere acties "tenzij de minister zo bijdehand is iets te leren uit de acties’’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen