Programma16 aug '12 14:56Aangepast op 16 aug '12 15:53

Hitte levensbedreigend voor ouderen

Auteur: Mijke Hurkx

De hitte in de komende dagen is levensbedreigend voor ouderen. Daarom roept het Nationaal Ouderenfonds op om kwetsbare ouderen te helpen, nu het de komende dagen zo warm dreigt te worden.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu lopen ouderen een extra grote kans om tijdens een hittegolf te overlijden. In 2010 zijn er naar schatting 500 mensen meer dan normaal overleden tijdens een periode van aanhoudend warm weer. Minder drinken en minder transpireren zouden daaraan bijdragen. Door te zweten koelt het lichaam zichzelf af, maar bij ouderen neemt het vermogen om te transpireren af.

Hittedieet
Het ouderenfonds adviseert ouderen om minimaal 2 liter water, vruchtensap of kruidenthee per dag te drinken, de warmte zo goed mogelijk buiten te houden en om binnen te blijven tussen 11 en 17 uur. Ook wordt aangeraden om lichte, luchtige kleding te dragen en een dekbed door een laken te vervangen.

Extra hulp
Het RIVM raadt op zijn website aan om bij warm weer goed op de mensen in de omgeving te letten die extra hulp zouden kunnen gebruiken, vooral wanneer de familieleden en verzorgenden weg zijn.

Tip: veel water
Ook de ANWB heeft tips over hoe om te gaan met de hitte de komende dagen. "Veel Nederlanders trekken erop uit als het warm wordt. De kans bestaat dat er daardoor files ontstaan en dan kan het warm worden in de auto. Wij adviseren mensen op stap te gaan met genoeg drinkwater bij zich en om in geen geval passagiers in de auto achter te laten'', aldus een woordvoerster.

Motorrijders wordt geadviseerd om beschermende kleding te blijven dragen. "Als je dat niet doet, kan dat ernstige gevolgen hebben'', waarschuwde een woordvoerster donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen