Nieuws6 nov '11 10:28

Filedruk op A15 slinkt aanzienlijk

Auteur: BNR Webredactie

De verkeersdrukte op de rijksweg A15 tijdens de ochtendspits richting de haven is afgelopen drie jaar met ongeveer 15 procent afgenomen. ’s Ochtends staat er vrijwel geen file meer, alleen een beetje tussen 6 en half 7.

Dat stelt directeur Laurens Schrijnen van De Verkeersonderneming Slim Bereikbaar. De Verkeersonderneming is ruim 3 jaar geleden opgericht om de Rotterdamse haven over de A15 beter bereikbaar te maken. De snelweg stond toen op nummer zes in de filetop 50. Bedrijven zijn volgens Schrijnen in toenemende mate geïnteresseerd in het actief meewerken aan filereductie.

Scootersubsidie
Bijna 1000 autobestuurders (10 procent van het verkeer door de Botlektunnel) mijden dagelijks de ochtendspits op de A15 door voor 6.00 uur te beginnen of na 9.00 uur. Een kwart neemt een andere route, bijvoorbeeld de N57, en de rest werkt thuis. De andere 5 procent is ‘opgelost’ door subsidie te geven op fietsen en scooters. "Daar hebben tot nu toe 550 mensen gebruik van gemaakt’" aldus Schrijnen.

Hij meent dat de campagne Spitsscoren op de A15 de meest succesvolle tot nu toe is, omdat zo veel mensen er al lange tijd gebruik van maken. "Alle spitsmijdingen worden bijgehouden en door een extern bedrijf gecheckt,’’, zegt Schrijnen. "Mensen die probeerden te frauderen, zijn daar direct op aangesproken."

Harde afsrpaken
De doelstelling is dat in september volgend jaar 20 procent van alle automobilisten op de A15 uit de ochtendspits is gehaald. Daarnaast moet De Verkeersonderneming Slim Bereikbaar 5 procent uit de ochtenddrukte naar de stad Rotterdam halen. Ook dat gaat voorspoedig, blijkt uit de cijfers.

Zo zijn er met 31 bedrijven "harde afspraken" gemaakt over allerlei mogelijkheden om iets te doen aan de file naar Rotterdam ‘s ochtends. Als alle afspraken ten uitvoer zijn gebracht, moeten er 2000 auto’s minder op de weg zijn in het ochtendverkeer naar de Maasstad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen