Programma20 okt '12 17:59Aangepast op 20 okt '12 21:34

Groots pleidooi voor automatisch donorschap

Auteur: Fleur de Bruijn

Iedereen die nog niet heeft doorgegeven of hij donor wil worden, zou een oproep moeten krijgen om dat alsnog te doen. Wie na een derde oproep nog steeds niet heeft gereageerd, is automatisch donor.

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen willen aanscherping van het systeem van orgaandonatie. Ze hebben daarover een brief gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA. Dat meldt de NOS.

Nauwelijks meer organen
Ondanks grote voorlichtingscampagnes is het aantal beschikbare organen de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. Een actief registratiesysteem kan daar verandering in brengen, denkt Luuk Hilbrands van de NTV, de Nederlandse Transplantatie Vereniging.

Hilbrands wil dat mensen worden gewezen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Als je liever niet een orgaan wilt doneren, is het ook goed, maar maak je keuze kenbaar. Wanneer jij komt te overlijden, worden de nabestaanden dan in ieder geval niet met die lastige vraag geconfronteerd.''

Formatie-onderhandelingen
Het is niet duidelijk of de VVD en de PvdA tijdens de onderhandelingen zullen spreken over het donorregistratiesysteem. Als de partijen dat gaan doen, dan wordt het een zware kluif om een consensus te bereiken omdat de standpunten van de partijen heel anders zijn.

De PvdA wil dat iedereen automatisch donor wordt, tenzij iemand aangeeft dat niet te willen. De VVD is daar geen voorstander van. De liberalen willen naar eigen zeggen niemand dwingen om donor te worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen