Programma21 okt '12 20:35

Meer Nederlanders doneren organen

Auteur: Fleur de Bruijn

In de eerste negen maanden van het jaar hebben 201 overleden Nederlanders hun organen gedoneerd. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daardoor kunnen meer mensen op de wachtlijst een nieuw orgaan krijgen, meldde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zondag.

De stichting weet nog niet waarom het aantal donoren stijgt. Volgens cijfers van de NTS wachten momenteel ruim 1300 Nederlanders op een of meerdere nieuwe organen. Vooral nieren zijn nodig.

Ander systeem
Zaterdag werd bekend dat medisch specialisten en patiëntenverenigingen aanscherping willen van het systeem van orgaandonatie. Ze hebben daarover een brief gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA.

Nauwelijks gestegen
Opmerkelijk is dat Luuk Hilbrands van de Nederlandse Transplantatie Vereniging zaterdag tegen de NOS zei dat ondanks een grote voorlichtingscampagnes het aantal beschikbare organen de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen. Een actief registratiesysteem kan daar volgens hem verandering in brengen.

Donorcodicil
Maandag begint de donorweek, dan wordt geprobeerd om het aantal orgaan- en weefseldonoren in Nederland omhoog te krijgen. In totaal hebben 5,7 miljoen Nederlanders een donorcodicil ingevuld. Ruim 1,5 miljoen mensen hebben aangegeven niet te willen doneren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen