Nieuws8 jun '11 18:05

Europarlement botst met Nederland over geld

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het Europees Parlement wil dat de begroting van 2014 tot 2020 met minimaal 5 procent toeneemt ten opzichte van de begroting van 2013. Bovendien is het ontevreden over de manier waarop Europa aan geld komt.

Een grote meerderheid van de Europarlementariërs stemde woensdag in met de voorstellen en gooide daarmee de knuppel in het hoenderhok. De voorstellen druisen nadrukkelijk in tegen de wensen van onder meer Nederland en Groot-Brittannië.
Volgens de Europarlementariërs is het zonder de verhoging van de begroting niet mogelijk alle gestelde Europese doelen te halen. Europa wil onder meer geld voor onderzoek en ontwikkeling en infrastructuur. Landen die tegen de plannen zijn, moeten maar aangeven, welke doelstellingen ze minder belangrijk vinden of zelf willen laten vallen, zo meent het Europees Parlement.
Het parlement is kritisch over de manier waarop Europa zijn geld krijgt via de ‘eigen bijdrages’ van de lidstaten. De Europarlementariërs willen een systeem dat eerlijker, transparanter en eenvoudiger is. Ook willen ze af van allerlei uitzonderingsregels en kortingen voor Europese landen, zoals ook Nederland die geniet.
Luister rechts naar een discussie tussen Groen Links Europarlementariër Bas Eickhout en PvdA Kamerlid Ronald Plasterk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen